3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Рибарица - връх Вежен

Price comment  Цена:
адрес:
Рибарица
имейл:
телефон:

Изходната точка на маршрута е красивото курортно селище Рибарица (община Тетевен, област Ловеч). От него се тръгва по път, който извежда до подстъпите към Национален парк „Централен Балкан”. Границата на защитената местност се разпознава лесно, тъй като е обозначена с голяма дървена арка. Разстоянието от Рибарица дотук е около пет километра и се изминава при отлично темпо.

Същинската част на прехода започва едва сега. Продължава се по сравнително хубав черен път и се достига до мост, който трябва да се използва за ориентир, тъй като непосредствено след като го подминем, достигаме до разклона, при който трябва да се отбием, за да поемем по пътеката за хижа „Вежен”. Трябва да се има предвид, че дори и да се продължи по черния път, той също извежда до нея, но разстоянието значително се удължава. Краткото, но по-стръмно трасе, има дължина от границата на Националния парк до крайната точка около 9-10 километра, а дългото – 15 километра.

Пътеката се изкачва със сериозен наклон към старопланинското било, но на доста места са изградени кътове за отдих с пейки, така че можете да разпределите силите си правилно. През повечето време се върви през гората, макар на много места трасето да минава през планински поляни и осигурява страхотен панорамен изглед към Централния Балкан. Изкачването е тежко, но не особено дълго. От арката до хижа „Вежен” се стига за около 3 часа при нормален ход.

От хижата до връх Вежен (2198 метра надморска височина) води отлично маркирана в синьо-бяло лятна пътека. Трябва да се има предвид, че през зимата и пролетта тя е силно лавиноопасна, така че не трябва да се използва след мястото, на което от нея се отделя зимната колова маркировка, обозначена с червено. Първоначално трасето преминава през борова гора, която постепенно е заменена от пометен от лавина участък, покрит с изсъхнали дървета, много от които са изпопадали. Оттук изкачването до основното старопланинско било и връх Вежен става през открит терен, по камениста пътека, която на места е много стръмна и потенциално опасна, така че е подсигурена с метални въжета.

Разстоянието от хижата до върха се изминава приблизително за час и половина. Вежен е най-високият връх в Златишко-Тетевенския дял на Стара планина и представлява огромно билно заравнение, което предоставя невероятни панорамни гледки във всички посоки.

Преходът изисква сериозна физическа подготовка и опит в планинарството. През зимата не е за препоръчване да го предприемате без водач.

  • Маршрути
  • Върхове
Рибарица - Забележителност Маршрут Село Рибарица - връх Вежен - Снимка 1 Рибарица - Забележителност Маршрут Село Рибарица - връх Вежен - Снимка 2 Рибарица - Забележителност Маршрут Село Рибарица - връх Вежен - Снимка 3