3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут село Рибарица – хижа Ехо

Price comment  Цена:
адрес:
Рибарица
имейл:
телефон:
0035969022233

Туристическият маршрут от село Рибарица (община Тетевен, област Ловеч) за хижа „Ехо” през местността Остриките започва от последната автоспирка („Стара Рибарица”) на курортното селище и има продължителност около 4 часа. От спирката се тръгва по асфалтовия път за село Шипково и се подминава Хайдушкото кладенче (чешма) и се излиза от махала Дебелщица.

На около 2 километра (половин час) от спирката се намира местността Хаджийското, в която се сливат реките Черна и Дебелщица. Тук маршрутите се разделят, като за хижа „Ехо” се продължава по тесен (също асфалтиран) път, отклоняващ се в дясно, по долината на река Черна. Трасето започва плавно да се изкачва и след около час достига до открита поляна с хубави гледки, на която са построени рибарник и постройки, свързани с ловния туризъм в района.

Скоро пътят минава по мост над река Черна и отново се раздвоява. Десният продължава да следва речното корито, а левият се насочва към село Чифлик, преминавайки през Драгоманов дол и седловината Печковец на билото на Васильовска планина. Продължава се покрай речното корито, като се подминават обозначени с табели отклонения за кошарите в местността Горни Зелениковец и Зеленишки дол, по което се стига до хижа „Хайдушка песен”, минавайки се през защитената местност Кашка.

Маршрутът за хижа „Ехо” преминава през местностите Неновия камък, Динките, Мали Червени бряг, Мечи Улей, Кривия дол, за да се достигне до местността Остриките след около час и половина. Тук под клоните на огромен бук е съоръжен кът за отдих с дървени пейки и маса, чешма, огнище.

От Остриките пътеката тръгва направо на юг, продължавайки да следва речното корито, но вече е значително по-стръмна и чертае серпентини през хубава широколистна гора, докато достигне билото на странично планинско ребро, където има още един кът за отдих. Оттук трасето следва билото на хребета и, преминавайки покрай още едно място за почивка, достига местността Долни Ветровити преслап на старопланинското било, откъдето в източна посока се стига до хижа „Козя стена”, а в западна – до хижа „Ехо”. Изкачването продължава още известно време на юг през гора, а след това и през открит алпийски терен до седловината Железни врата (Демиркапия) и сгушената между нея и връх Юмрука хижа „Ехо”.

Преходът изисква определена физическа подготовка, но не е прекалено труден. А и си заслужава, защото ни извежда в една от най-красивите планински местности не само в Балкана, но и в цяла България.

  • Маршрути
  • Хижи
Рибарица - Забележителност Маршрут село Рибарица – хижа Ехо - Снимка 1 Рибарица - Забележителност Маршрут село Рибарица – хижа Ехо - Снимка 2 Рибарица - Забележителност Маршрут село Рибарица – хижа Ехо - Снимка 3 Рибарица - Забележителност Маршрут село Рибарица – хижа Ехо - Снимка 4