3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Хижа Вежен – връх Вежен

Price comment  Цена:
адрес:
Рибарица
имейл:
office@centralbalkan.bg
телефон:
0035966801277

Връх Вежен (2198 метра надморска височина) е сред символите на Стара планина, посещаван както през летните месеци, така и през зимата. Един от най-удобните изходни пунктове за изкачване на върха е едноименната хижа, разположена в северното му подножие, на 1650 метра. „Вежен” се намира в местността Царичина, в красивия Златишко-Тетевенски Балкан.

Най-лесно до хижата се достига по пет километрово шосе от село Рибарица (община Тетевен, област Ловеч), след което се продължава по път с трошено-каменна настилка (12 километра). До нея водят и няколко туристически пътеки: от Рибарица по рида Царичина (4 часа), от Копривщица (през местността Въртопа; 6:30 часа), от село Розино (община Карлово, област Пловдив; 6:30 часа); град Клисура (7 часа).

Предлагаме ви три варианта за осъществяване на преход от хижа „Вежен” до едноименния връх. Денивелацията между най-ниската и най-високата точка на маршрута е приблизително 600 метра. Изкачването започва от самата сграда на хижата, след което маршрутът се движи в посока юг-югоизток, следвайки широка, лесно разпознаваема и отлично маркирана пътека. Трасето преминава през иглолистна гора, постепенно набирайки височина, след което пресича стръмна поляна и отново навлиза сред вековните дървета.

На това място се отделя пътеката, която води към хижа „Бенковски”, а маршрутът продължава да се изкачва на югоизток, описвайки серпентини по стръмния склон и малко преди да излезе от гората се разклонява.

Първият вариант за изкачване на Вежен е лявата пътека, която е позната като Каменен или Клисурски път. Той подсича стръмните североизточни склонове от югоизток, малко под изворите на Болованджика. После пътят се изкачва полегато към седловината Каменната порта (между върховете Каменица на изток и Вежен на запад), откъдето следва билната маркировка в западна посока.

Втората възможност е да се тръгне по дясната пътека, която осъществява траверс чрез широка дъга под стръмните северозападни склонове на Вежен. Тя постепенно се изкачва през местността Касаджика и достига до западната част на обширна билна заравненост, откъдето също се следва маркировката.

За разлика от горепосочените варианти, които могат да се използват само през лятото, защото са лавиноопасни, третата пътека е красноречиво позната като Зимния път. Тя следва билото, движейки се право на юг, и се вклинява между първите два маршрута. Трябва да се има предвид, че на моменти пътеката се губи сред високопланинските поляни, тъй като не е ясно очертана. Това трасе извеждана обширна билна заравненост, от която връх Вежен се намира на километър и половина в югоизточна посока.

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
Рибарица - Забележителност Хижа Вежен – връх Вежен - Снимка 1 Рибарица - Забележителност Хижа Вежен – връх Вежен - Снимка 2 Рибарица - Забележителност Хижа Вежен – връх Вежен - Снимка 3 Рибарица - Забележителност Хижа Вежен – връх Вежен - Снимка 4