3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Ангелов връх

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Ангелов връх е връх в Рила. Той е най-високият връх в Югозападна Рила (2643 м). Точното му разположение е в т. н. мощно било на северния склон. Откроява се куполообразно по вододелното било между река Илийна и река Динков дол. Издига се на югозапад от седловината Кадин гроб и връх Узуница. Южните му склонове са стръмни. Югоизточните му склонове са полегати и покрити с пасища. По северните и западните склонове има циркуси. Върхът е изграден от гранити. Името на върха е свързано с родопския хайдутин Ангел войвода.

360° панорама разкрива невероятна гледка към Семково и Динков дол, Малък и Голям Мечи връх, Илийна река, Теодосиеви караули, вр. Мермера, вр. Пъстри слап, вр.Скалец, Средния връх и др.

Денивелацията е 1137 м., най-високо точка – 2647 м. и най-ниска – 1510 м.

Денивелацията от върха до края на реброто е внушителна - 1137 м (по GPS). Горският пояс започва на около 1900 м и може лесно да се премине като се завие към Динков дол, където гората е рехава и предлага допълнително удоволствие от карането. Не големият наклон в съчетание с характера на релефа правят реброто сравнително безопасно за спускане в почти всички снежни условия. Може би по-лесния вариант за изкачване на Ангелов връх е от хижа Македония през Голям Мечи връх (около 1.30 ч), но при няколкодневни преходи. Целият район предлага огромно разнообразие от терени за фрийрайд. Най - удобно е да се пътува с кола. Град Белица се намира на 4 км от главния път Разлог-Велинград, на 160 км от София (и през Белово и през Предела е еднакво разстоянието) и на 130 км от Пловдив. От гр. Белица се тръгва по асфалтираният път за курорт Семково (15 км). 0,5-1 км преди Семково се отбива в ляво по пътя за Карааланица. Възможности за настаняване има в Семково, хижа Македония, Банско и др.

  • Върхове
Рила - Забележителност Ангелов връх - Снимка 1 Рила - Забележителност Ангелов връх - Снимка 2 Рила - Забележителност Ангелов връх - Снимка 3 Рила - Забележителност Ангелов връх - Снимка 4 Рила - Забележителност Ангелов връх - Снимка 5