3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Вазов връх

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Дамга (Дамка) известен и като Вазов връх, се намира в Дамгския дял на северозападна Рила. Върхът е с надморска височина 2 669.5 м. Намира се на 1 час път източно от хижа Иван Вазов, и на 4 часа пеша южно от хижа Седемте езера. Дамга доминира в западните части на Урдиния циркус, където склоновете му са стръмни и скалисти. На запад склоновете на върха се спускат плавно към тревистите гънки на заравненостите Малко и Голямо Пазардере. Върхът свързва Пазардеренския и Отовишкия рид. През него минава главният вододел на Балканския полуостров.

Предполага се, че името на върха е свързано с дамгосването на овце, което е ставало в близкото Пазардере. През Вазов връх минава пътеката с червена маркировка от циркуса на Седемте езера за хижа Мальовица.

Връх Дамга, известен още като Вазов връх, е средищен връх разположен на главното било на Рила планина, между седловината Раздела и Додов връх. Заедно с последния огражда от юг долината на Урдина река. От този връх започва Зелени рид, който огражда Урдина река от запад. От върха на запад-югозапад се отклонява страничното било на Калините.

Североизточните склонове на върха се спускат стръмно към Урдиния циркус, придавайки алпийски облик на върха. Той е част от зимните траверси и e популярно практикуване на ски-алпинизъм в тази част на планината.

Със своите 2669,5 метра Вазов връх, известен още като Дамга, е най-високият връх в Дамгския дял на Северозападна Рила. Той се издига над Урдиния циркус и река Пазардере и има стръмни склонове. От склоновете на Дамга извират Елешница, Урдина и други реки. Името на върха идва от граничния камък (дамга) на тогавашното манастирско землище. А според друга легенда, в близост ставал пазар на добитък и бележели (дамгосвали) продадената стока.

Връх Дамга е лесен за изкачване от туристи от север и запад. В близост са хижа Иван Вазов и хижа Седемте езера.

  • Върхове
Рила - Забележителност Вазов връх - Снимка 1 Рила - Забележителност Вазов връх - Снимка 2 Рила - Забележителност Вазов връх - Снимка 3