3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Алеко

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Алеко е връх в Източния дял на Рила, на рида Голям Маркуджик. Издига се пирамидално на западната стена на Мусаленския циркус. Височината му е 2713 метра. Връх Алеко е изграден от гранит и има трудно достъпен зъбер с грамадни скални блокове и лавинни улеи. Изходен пункт е за връх Мусала. През зимата връх Алеко е изкачен за първи път през 1923 година. Носи името на основателя на организираното туристическо движение в България – Алеко Константинов.

Алеко е красив остър връх, който се намира в началото на Мусаленския венец от върхове, погледнато от облото било на Маркуджиците. На юг-югозапад Алеко се свързва чрез Безименния връх с първенеца Мусала, в посока изток спуска стръмен скалист склон, на запад дълго било и стръмни склонове завършват в долината на Бели Искър, а на север-североизток се съединява с билото на Маркуджиците. Изкачването на върха лятно време не е проблем през Североизточния му ръб в посока вр. Мусала, върхът също може да бъде достигнат и от юг, т.е. на слизане от вр. Мусала. В зимни условия при траверсирането на върха е наложително обвързване с въже при преминаване на ръбовете, където се срещат леки скални пасажи за преодоляване.

Обекти около Алеко: Бели Искър, Говедарци, Боровец

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Алеко - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Алеко - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Алеко - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Алеко - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Алеко - Снимка 5