3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Безименен

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Връх Безименен, се намира в планината Рила, Мальовишкия дял на северния склон. Разположен над Мальовишката долина и има северно изложение. Денивелацията е 200 м., най-високата точка е 2550 м., а най-ниската – 2350 м.

Улеят по северния склон на връх Безименен е широк и приятен за спускане с наклон от около 40 градуса, а изложението му, доста често предлага много добри условия за спускане. Няма начин да бъде сбъркан, поради характерните скали в горната му част, наподобяващи футболна врата, както и факта че се вижда още от х.Мальовица.

Изкачването до връх Безименен е сравнително лесно и приятно, като това определя и сравнително голямата "посещаемост" на улея. От х. Мальовица се хваща зимната маркировка към връх Мальовица. Първия "проблемен" пасаж идва при изкачването от втора тераса към Еленино езеро. Този пасаж доста често е лавиноопасен, поради което трябва да се избере безопасен маршрут за изкачване. През лятото е сравнително безопасен. При достигане до Еленино езеро, изкачването продължава по характерния западен ръб на връх Безименен, като разстоянието от Еленино езеро до върха е не повече от 15 минути. Цялото разстояние от х. Мальовица до началото на улея, се взема за около 1,5 - 2 часа. Билото на върха е широко и равно, а в средата му с изложение север е "входа" ( ясно изразена вдлъбнатина на билото ) - към улея. При спускане, трябва да се вземат предвид снежните условия, тъй като при лоши такива, улея е доста лавиноопасен, както и източния склон на върха, който представлява отвесна скала и е възможно при невнимание да се падне от него. Скиорско дясно, някъде около средата на улея, има малка скаличка подходяща за скок. При попадане в лавина е възможно излизане от склона в западна посока, (скиорско ляво).

Необходима екипировка.

Възможности за настаняване има в жижа Мальовица (maliovitsahut.com), к-с Мальовица.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Безименен - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Безименен - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Безименен - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Безименен - Снимка 4