3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Голям Купен

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

В нейната северозападна част на Рила, най-посещаваният и известен връх без съмнение е Мальовица - дори е дал името си на цялото било, част от което е. Само че... това не е най-високият връх там. Отстъпва само с някакви си два метра на първенеца в Мальовишкия дял, за който ще ви разкажем сега. Макар и с облик, не така вдъхновяващ като този на съседните чукари, със своите 2731м. връх Голям Купен доминира над района на Страшното езеро и дава възможност за обзорен поглед над околността, изпъстрена с чудесни гледки. Този "големец" има своите съименници в други български планини - по-точно в Стара планина и Витоша - и не бива да бъде объркван с тях. Разположен е сред Мальовишкия дял на Рила, между връх Ловница и останалите два върха от групата на Купените - Средния и Малкия. Последните два се издигат точно над водите на Страшното езеро, отвъд стръмни каменисти сипеи, и веднага правят впечатление с острите си форми. При езерото е построен и заслон. Видът на Голям Купен наподобява голям, заоблен, гол и скалист хълм, а на темето му са подредени няколко каменни пирамидки, една от които с височина почти колкото човешки ръст. Посещението на Голям Купен е препоръчително да се осъществява само от по-опитните планинари. Изкачването на самия връх не е особено сложно, но пътеките, които водят до него не са маркирани с лентова или колова маркировка, на някои карти дори липсват, а преминават и през участъци с доста динамичен терен, който би затруднил слабо подготвени туристи. Хората с изразени фобии към височини и открити пространства може би също не биха се чувствали добре по тези маршрути. Необходимо е да се спрем на тези уточнения, но веднага след тях трябва да кажем, че гледката, която се разкрива от върха е великолепна във всички посоки и със сигурност си заслужава усилията!

От едната страна на върха по билото се подреждат скалистите купчини на Средния и Малкия Купен, следвани от връх Голяма Попова капа и Лопушки връх. От другата, на запад в бистрия въздух се забиват последователно зъберите на Ловница, Злия зъб, Орловец, Елени връх и мощният профил на Мальовица, който не може да се сбърка. На юг от билото зейват дълбоки долини, а най-силно впечатление прави тази на Рилска река. При ясно време в далечината добре се виждат и билата на Пирин. От Голям Купен се открива отлична гледка и към връх Мусала. Почти в подножието му пък, синеят водите на Страшното езеро, притаено сред скалисти брегове, върху които се намира и едноименният заслон. Витоша също напомня за себе си, макар че от върха изглежда по-скоро като скромен хълм.

Най-близката изходна точка за изкачване на Голям Купен, до която достигат автомобили е Централна Планинска Школа "Мальовица" (ЦПШ).

Вторият вариант за изкачване на Голям Купен от ЦПШ "Мальовица" е през хижа "Мальовица" и заслон "БАК" - първо по синя, после по червена и синя, а след Втора тераса - отново само по синя маркировка. До заслона стигаме за около два и половина-три часа, и поемаме към седловината между върховете Ловница и Злия зъб. За половин час изкачваме Ловница (вляво от седловината) по ясно видима пътека, обозначена тук-там и с каменни пирамидки. Голям Купен се вижда в съседство, но за да го достигнем е нужно да продължим по пътеката, да преодолеем стръмно слизане до превала между него и Ловница, а после и да се изкачим до самия връх - за още около час. Ако решите да го посетите, не забравяйте да вземете туристическа карта, щеки и стабилни обувки!

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Голям Купен - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Голям Купен - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Голям Купен - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Голям Купен - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Голям Купен - Снимка 5