3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Дено

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Връх Дено се намира в източната част на Рила и по-точно в Мусаленския дял. Висок е 2790 м. и така се нарежда на 5-то място сред върховете в този дял. На запад от върха е долината на река Мусаленска Бистрица и хижа Мусала, а на североизток, Саръгьолския циркус. Връх Дено е сравнително лесно достъпен, тъй като се намира в непосредствена близост до ски зона Боровец. Най-популярните и достъпни линии за ски спускане са към хижа Мусала и към Маркуджиците. Североизточния му склон, към Саръгьолските езера, не е много популярен за ски спускане, въпреки че е доста интересен и красив и предоставя добри възможности за избор на хубави линии.

Качването на връх Дено може да стане или от долна станция на Маркуджик 2-3 директно нагоре по склона(при ниска лавинна опастност) или по-добре от хижа Мусала покрай Сфинкса до билото и по него до върха. Североизточния склон на връх Дено е лавиноопасен и спускането по него трябва да се предприема след внимателна оценка на терена. Освен това в някои части има възможност за падане през големи скални прагове, така че е важно да се спускаме внимателно и предпазливо.

Най-лесният начин да стигнете до връх Дено е първо с кола или автобус до Боровец, а след това с кабинковия лифт до Ястребец. Може да отседнете в Хижа Мусала или хижа Ястребец.

Североизточният склон на Дено, като повечето терени за фриирайд над горския пояс, е потенциално доста лавиноопасен и спускането по него трябва да се предприема след внимателна оценка на стабилността на снега. Освен това в някои части има възможност за падане през големи скални прагове, така че са важни внимателно подбиране на линията на спускане и добър контрол върху ските/борда.

Възможности за настаняване - хижа Мусала, хижа Ястребец, хотели в Боровец.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Дено - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Дено - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Дено - Снимка 3