3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Мальовица

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Мальовица е името на връх в северозападната част на планина Рила.

Върхът е висок 2729 м. По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най-посещаваните от алпинисти скални стени в България. Северната отвесна стена на Мальовица е висока 124 метра и е символ в българския алпинизъм. Първото изкачване на северната стена на Мальовица е на 23 август 1938 г. Северно от върха, в билната заравненост Мальово поле се намират трите красиви Мальовишки езера. Югоизточно от Мальовица, в дълбок циркус са разположени двете Еленски езера. Районът около върха заедно с курорт Мальовица е един от най-посещаваните от туристи райони в Рила. Тази част от планината предлага и чудесни условия за ски и сноуборд свободен стил с множество разнообразни маршрути за екстремни спускания. В полите на връх Мальовица е разположена едноименната хижа Мальовица, изходна точка за излети към върха. От хижата до върха през ледниковата долина води маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4. От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир. Районът около връх Мальовица и склоновете на троговата долина на река Мальовица са лавиноопасни и трябва да бъдат преминавани с повишено внимание през зимния сезон.

През 1937 година група словенски алпинисти правят опит да покорят северната отвесна стена на Мальовица, наречена още „Черния триъгълник”. През същата година пристигат немски, френски и австрийски алпинисти. Всички успяват да покорят не повече от 60 метра от скалата. През 1938 пристига италианска експедиция. Последният, който обявява стената за непобедима е именитият французин Раймонд Лайнингер. На 23 август 1938 година, няколко дена след като Лайнингер е напуснал, двама български алпинисти – Коста Саваджиев и Георги Стоименов се изкачват по североизточната стена на Мальовица. На 22 август започва същинското катерене.

Въпреки че не е сред първенците у нас, върхът не трябва да бъде подценяван. Зимно време изкачването на Мальовица е едно от най-големите изпитания пред планинарите. В мъгла или виелица е трудно да се ориентира дори опитен планинар. Мальовица често е считан като символ на алпинизма в България.

В следващите редове ще ви представим най-популярния маршрут за изкачване на връх Мальовица - с начална точка хижа Мальовица. До ЦПШ Мальовица води асфалтов път от най-близкото населено място - с. Говедарци. Най-близкият град е Самоков, отстоящ на около 20 километра от ЦПШ. Достигайки до ЦПШ (Меча поляна) за първи път ще зърнете величествения връх Мальовица. Пред вас трябва да виждате и входът към Природен парк Рила. Настоящият маршрут към Мальовица продължава в южна посока по долината на едноименната река Мальовица. Движите се срещу течението - все пак предстои изкачване. Пътят е ясно различим и след около 30-45 минути ще ви отведе до хижа Мальовица. Трета отсечка: хижа Мальовица - връх Мальовица. След около 30 мин. ще достигнете и до самия връх Мальовица. Достигайки връх Мальовица пред вас ще се открие прекрасна гледка към околните върхове и планини. Мальовица и един от най-живописните върхове у нас. От него ясно се вижда първенецът на Рила - връх Мусала (2925 м.), стоящ едва на 18-19 км. по права линия. На югоизток се вижда и хижа Рибни езера. Виждат се също Пирин, а в далечината дори и Витоша.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Мальовица - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Мальовица - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Мальовица - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Мальовица - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Мальовица - Снимка 5