3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Мраморец - Мермера

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Връх Мраморец или Мермера е висок 2602 м.н.в., намира се в Средна Рила, оформен е като хребет и връх западно от връх Канарата.

Изкачването на Мермера започва по пътеката от долината на Илийна река (последния кантон на каскадата) и Мраморецкото езеро. По тази пътека вместо да се катери ...може да се слиза. Защото клекът много по-лесно се бори, когато слизаш по него , а не когато се опитваш да го катериш. Маршрутът е следния: от последния кантон вместо към Мраморецкото езеро хващате пътеката към Седлото (Кадиин гроб), връх Пъстри слап (Аладжа слап), връх Черна поляна (Карааланица), Павлев връх, Синьото езеро, връх Мрамореца (Мермера), Мраморецкото езеро (Мермерско) и надолу по Мраморецка река до каскадния път и оттам на кантона, от който тръгнахте . Кръгът се затваря.

От водослива на Илийна и Рилска река-местността Кулата, 3-4 км преди Рилския манастир, се тръгва по каскадния път. Той е в много добро състояние , без дупки или стърчащи камъни и позволява безпроблемно стигане до последния кантон на Илийна река- около15 км. Там автомобилът се оставя някъде на сянка и се продължава по пътеката към седловината Седлото (Кадиин гроб). Тя върви по едни поток , от който при изворите му може да се запасите с вода, а това е малко преди да се изкачи Седлото. Друг извор в следващите около 3 часа по маршрута няма - чак на Синьото езеро. Изкачвайки се на Седлото, се поема в източна посока към Пъстри слап (Аладжа слап). След преодоляване на около 250 м. денивелация се изкачва връх Пъстри слап. Следват Черна поляна 2716м - първенецът на Средна Рила, после Павлев връх и на седловинката след него, в северозападна посока, през блокажи и затревени площи се слиза на Синьото езеро. Не е задължително да се държи пътеката, която подсича Зъбците (скалните зъбери известни с това име) горе високо и води до Мраморецкия преслап.

От Синьото езеро се тръгва по посока седловината, намираща се на източния ръб на връх Мраморец,и се търси най-лесния начин за изкачването й, а оттам и на самия връх. Трябват ви около 50 мин. и сте на върха.

След като благодарите на Мраморец, че ви е позволил да се изкачите на него, отново се връщате към седловината, но сега вече в северна посока търсите пътека за слизане към Мраморецкото езеро. Такава няма, просто отново се импровизира. След около 40 мин. сте на Мраморецкото езеро.

При слизането от езерото към Илийна река, пътеката почти си е изчезнала, но може и да срещнете маркировка с жълт цвят на някой и друг камък, добре скрит във високата трева. Вървите по десния бряг без да пресичате рекичката и на едно разстояние от 50-100 м от нея. Хубавото е, че преди да започнат клековите блокажи, каскадният път долу в дерето започва да се вижда.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Мраморец - Мермера - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Мраморец - Мермера - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Мраморец - Мермера - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Мраморец - Мермера - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Мраморец - Мермера - Снимка 5