3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Мусала

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Мусала е най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров с височина 2925 м, измерено от равнището на пристанище Варна. Мусала се намира в Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България и съседните страни. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Името му произлиза от арабското „мус Аллах“, или „място за молитва“, „място близо до Бога“, "Мусалла" също се нарича и камъкът върху който се полагат покойниците в джамията. Името е дадено по време на турското владичество. През периода 1949-1962 г. се казва Сталин, по името на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Изграден е от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Средни годишни температури -2.9оС, ср. февруарска - -12.0оС, ср. августовска - 5.4оС, абсолютна минимална тем. -31.2оС, абсолютна максимална темп. 18.7оС. Средно 254 дни от годината Мусала е покрит със снежна покривка. Преобладават северозападни ветрове. Планинско-ливадни почви. Покрит е главно с алпийска растителност. В южната част на масива му има хубави планински пасища ("чалове").

Забележително е разнообразието на флората, включващо някои интересни дървесни видове, и фауната; това е и добро място за наблюдение на птици. Най-лесният път за изкачване представлява права пътека от курорта Боровец, 10 км в южна посока. Има кабинков лифт, който води до местността Ястребец на височина 2 369 м. Оттам до хижа Мусала (2389 м) може да се стигне пеша за около един час, а до върха — още близо два часа. По маршрута от х."Мусала" към върха, на около 200 м под него се намира заслон "Леденото езеро" (на вис. 2709 метра) Заслонът се намира до едноименното езеро. Там може да се пренощува с предварителна заявка.

Върхът е част от Стоте национални туристически обекта. Има печат в метеорологичната станция. Това, че при ясно време се вижда дори Бяло море, е легенда. Планините в Южна България и Северна Гърция пречат на пряката видимост, а и сферичната форма на Земята прави невъзможно наблюдаването на толкова отдалечени обекти.

Изкачете се на върха на България!

Лесен начин: използвайте лифта: Ще ви отнеме 3-4 часа за да изкачите връх Мусала ако използвате Гондолата от Боровец до Ястребец и след това следвате маркировката, която стига до хижа Мусала и продължава до самия връх.

Хотел Ястребец е изходната позиция: (на 4,5 часа път пеша или 30мин. с гондолата) към връх Мусала, най-високият връх в България (2925m). Първата част от маршрута (1 час) Ви отвежда до хижа Мусала (2,430 m), от където пътят до върха отнема още 1,5 – 2 часа, минавайки през заслона Еверест, най-високо разположената планинска хижа в България.

Връх Мусала – любим за изкачване през всички сезони..

Връх Мусала е идеален за алпинистки подвизи. Средният брой посетители е около 50,000 души годишно. В подножието на върха е разположен най-големият и най-известният зимен курорт в България – Боровец, като склоновете му са осеяни с множество ваканционни вили и хижи.

От хижа Мусала похода до Връх Мусала ще отнеме около 2 часа. Пътеката е почистена и добре маркирана и началото й е от северната страна на езерото. След половин час ходене ще достигнете красивото езеро ("езеро Алеково")

Гледката от върха е наистина главозамайваща – можете спокойно да се наслаждавате на останалите върхове на Рила планина; на острите зъбери на Пирин; на планините Витоша и Средна Гора; на зелените била и склонове на Родопите; и най-накрая, но не на последно място, величествената Стара планина.

Колкото до самият връх, там ще откриете две сгради: метеорологична станция (където можете да си купите горещи напитки и картички) и научна лаборатория.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Мусала - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Мусала - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Мусала - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Мусала - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Мусала - Снимка 5