3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Орловец

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Връх Орловец се намира в Рила. Височината му е 2685 м. В непосредствена близост до него се намират още върховете Злия Зъб и Двуглав. Заедно 3-те върха оформят епична гледка, която ще остане за винаги в спомените Ви.

Връх Орловец може да се изкачи сравнително лесно, като за стартова точка се препоръчва хижа Мальовица. Общо преходът е около 3-4 часа при добри климатични условия. Зимата районът около върха може да се окаже трудно достъпен и лавиноопасен. Проверете добре прогнозата, но при ясно време зимния преход ще Ви достави голямо удоволствие. За да достигнете до върха първо трябва да се изкачите до премката между Злия зъб и Орловец. Това не е безопасно мероприятие и изисква повишено внимание. Не допускайте групата ви да се разкъсва много и не предприемайте изкачването в лошо време. Пътят преминава през стръмен сипей, и затова трябва да сте по-внимателни през лятото. Може да забележите, че на места има още сняг дори и през Август месец. През зимата всичко изглежда бяло и непокътнато. Носете си котки, защото може да ви потрябват. След достигане на премката направете кратка пауза за да се насладите на гледката към връх Двуглав (2605 м.) и надвесената над Синият улей западна стена на връх Иглата (2575 м.). По тясна пътечка вляво можете да достигнете до ръба на стената на връх Злият зъб и да погледнете надолу. Внимавайте!

За да достигнете връх Орловец (2685 м.) от премката трябва да започнете изкачване надясно по стръмните тревни склонове. Неусетно ще стъпите на върха и ще онемеете от красивата гледка. Ниско долу в краката ви е Мальовишката долина, вляво от вас са красивите върхове Мальовица, Орлето и Малка Мальовица, зад вас е дълбоката Рилска долина и Рилският манастир, а далече на хоризонта е изящното било на Пирин планина. В Мальовишкия дял на Рила има не един и два върха, които спират дъха с вида си. Нещо повече - понякога го спират и с картините, които откриват щом човек се озове горе, както и с усилията, нужни, за да стане това "озоваване" възможно. По всяко време на годината тези върхове са великолепни - зиме с отвесните тъмни стени, редуващи се с белотата на снега, а лете - със зелените треви и цветята, намерили дом по непристъпните чукари. Част от тези великани сравнително лесно допускат хората до себе си, докато други значително затрудняват изкачванията, а понякога дори ги правят невъзможни.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Орловец - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Орловец - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Орловец - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Орловец - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Орловец - Снимка 5 Рила - Забележителност Връх Орловец - Снимка 6