3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Погледец /Канарата/

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Връх Погледец или Връх Канарата се намира в Рила и е висок 2691м. Добра изходна точка за изкачването му е хижа Рибни Езера. Маршрутът като цяло не е труден и отнема около 2 часа при добри метеорологични условия. Денивелацията по този маршрут е около 450 м.

Друга изходна точка, която Ви препоръчваме е хижа Македония. Минава се през Ангелов връх, връх Пъстри слап, и връх Черна поляна.

В близост е последната отшелническа пещера на Свети Иван Рилски. Тук са планинските курорти: Бели Искър, Боровец, Говедарци, Мальовица и Семково.

На връх Погледец, където при тих ветрец листата на старите буки потрепват и разказват легенди, лежи, според народното вярване, последният български цар на Второто българско царство – Иван Шишман! По християнски обичай гробът му е обърнат на изток.

И християни, и мюсюлмани приели това място за свято и се покланяли пред величието на цар Шишман със своите обичаи. Наблюдателното око на хората от този край забелязало, че всеки петък отивали там мюсюлмани на поклонение и всеки носел от река Искър по един камък. Поставяли го те на гроба, запаляли свещи, запушвали тамян… Това правели с вяра, че трябва да се натрупат много камъни, да не би някога царят да излезе от гроба, защото това значело, че ще си върне царството от турците. Българите християни пък отивали нощем в късна доба и хвърляли камъните обратно в реката. Така никога не могли да се натрупат! И все вярвали людете, че ще възкръсне царят и ще си върне царството.

Там, под върха, стърчи и старинна крепост, която всички почитали като наследство от цар Иван Шишман…

Близо до това място е Черното езеро. Турците го нарекли Кара гьол. Според преданието, когато погинал царят и живите войни загубили всяка надежда за оцеляване, събрали всичко скъпоценно, което принадлежало на царя – скиптъра, оръжието, короната и други скъпоценности и ги хвърлили в езерото.

Населението вярвало, че в Черното езеро живее воден бик, който погубвал всеки, щом се приближи до водата. Други пък вярвали, че в това езеро живеят Вили самовили, юди, които също ревниво пазят водите му и не дават жива душа да припари до брега.

Гордата Рила стои като на стража над тъмните води на езерото и го прави като омагьосано. Птиците се стрелкат от гнездата си и сенките им шият репризи по огледалната му повърхност, а дърветата хвърлят сянка върху огледалните води и всичко става едно цяло!

Погледът не се насища да гледа това величие на природата и човек възкликва неочаквано – колко точно име са отредили на върха – Погледец.

А селяните – добри и кротки – славели хубостта на своя край и все разказвали легенди за него и за цар Иван Шишман, та затова се помнят и до днес!

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Погледец /Канарата/  - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Погледец /Канарата/  - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Погледец /Канарата/  - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Погледец /Канарата/  - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Погледец /Канарата/  - Снимка 5 Рила - Забележителност Връх Погледец /Канарата/  - Снимка 6