3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Рилец

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Централна Рила е най-малката част на планината и е известна най-вече с ледниковите езера, които се намират там: Рибни, Джендемски, Манастирски. В тази част се намира най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров — Смрадливото езеро. Тук се извисяват върховете Канарата, Черна поляна, Малък и Голям Скакавец, Рилец. Между реките Леви и Бели Искър страховито се издига уединеното било на Скакавците - Голям Скакавец, Малък Скакавец, Пчелина и Свети Дух. Някога пътеката за товарни животни от Самоков за Рилския манастир преминавала по Прека река, започвайки от долината на Бели Искър.

Рилец (също така наричан и отбелязван в старите карти с наименованието Джендема) е връх в средната част на планина Рила. Издига се в южния край на къс, труднопроходим по билото хребет, който носи еднакво с върха наименование, а в миналото бил известен като Смрадливия чал. Рилец е гол, скалист връх и се издига на височина 2 713 м. Върха предлага внушителна гледка към Мальвишкия дял на северозападна Рила. Смрадливото езеро е най-голямото ледниково езеро в България и на Балканския полуостров. Намира се в Централния дял на Рила, разположено в циркус между върховете Рилец и Кьоравица.

От хижа Рибни езера се достига Мермерския преслап, после се отива нагоре по Рилецкия дял, като се върви все по билото, заобикаляйки върховете Рилец, Теодосиеви караули, Баба.

Няма по-красиво място в България от това. Достоен съперник по красота на Рилецкия дял е само Белемето в Пирин. Който познава Мальовишкия дял и сега го разглежда от тук остава пленен завинаги от тази красота. Този рид е толкова висок, колкото да се разглежда от него цялата Рила с изключение на ридовете зад Мусаленския дял.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Рилец - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Рилец - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Рилец - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Рилец - Снимка 4