3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Харамията

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Връх Харамията се намира в Северозападния дял на Рила в непосредствена близост до Седемте Рилски Езера. Висок е 2465 м. и има открояваща се остра форма и скален релеф. Гледан от запад върха прилича на пирамида с назъбени ръбове. При подходящи условия е лесно достъпен от Изток, а от най-високата му точка се откриват неповторими панорами и гледки към близките езера. По Западната стена има прокарани няколко катерачни тура. Изкачването от Запад се препоръчва само за опитни алпинисти.

Върхът, наричан още Църната скала и Хайдута (опит за смяна на името) е разположен в Дамгския (Вазов) дял на Северозападна Рила на хребета, който се спуска на север от местността Раздела на билото при връх Дамга (Вазов връх). Този хребет отделя Седемте рилски езера от Харамийските езера. Западната стена се спуска чак до езерото Близнака и е достъпна само за алпинисти. От изток върхът е по-полегат.

Откъснете от шумната тълпа и поемете по други пътеки, към Рила. В планината се пази тишина, за да можеш да я усетиш, да почувстваш как ти бие сърцето, как кръвта ти кипи, как цялото ти тяло се движи и чуваш собственото си дихание. Точно там в тези моменти можеш да усетиш красотата на това място и да позволиш на тази енергия да премине през теб и да си свърши работата. Не случайно Петър Дънов е използвал това място и точно той е вдъхновил създаването на другото име на връх Харамията - Тронът на Дънов.

Тръгнете към старата хижа на Рила. Ако решите да си починете, зад вас ще е старата хижа, а най-високият връх ще бъде пред вас - Харамията или Хайдута с височина 2465 м. За да се отправите към Харамията, трябва да тръгнете наляво (ако гледате езерото) или надясно (ако гледате хижата).

Основната пътека предлага качване сред камъни и е за препоръчване, защото е по-лек маршрут, а и защото ще можете да гледате в две долини - отляво са Урдините езера, а дясно са Рилските езера. Минавайки по хребета, ще се озовете и в малка иглолистна гора с ниска растителност. След нея пред вас трябва да се появи плато. То е много подходящо за палатков лагер, защото мястото е на завет и някак скрито - от погледи, хора...

След това пред вас ясно ще се покаже пътеката за самото качване на този връх. Чувството при стигането горе е уникално, защото разбирате точно тогава какво сте направили и къде се намирате.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Харамията - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Харамията - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Харамията - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Харамията - Снимка 4 Рила - Забележителност Връх Харамията - Снимка 5