3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Хижа Македония - Предела

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
ajgidik@abv.bg
телефон:
00359882966416

Изходна точка е една от най-популярните хижи в Рила – разположената на 2166 метра надморска височина в седловината Мечи проход „Македония”. Тя заема стратегическо място за туризма в Рила и Пирин и е изходна, крайна или възлова точка по десетки много използвани планинарски трасета. Разполага с 40 места, просторна столова, камина и баня. Какво повече му трябва на туриста?

Преходът от хижа „Македония” до седловината Предела, разделяща Рила и Пирин, се изминава за около седем часа и половина с нормален ход, при приемливи метеорологични условия. Маршрутът е много живописен, с трудност около средната, предлагащ страхотни гледки към Рила и Пирин.

По своята същност трасето представлява… едно огромно по площ високопланинско пасище. Следвайки отлично различимата и обозначена пътека, маршрутът ни отвежда първо до Малък Мечи връх (2474 м). Билото му е затревено, с отделни скални струпвания, и разкрива прекрасна гледка към Южна Рила и Северен Пирин. Изкачването не е особено трудно, но все пак изисква определена физическа подготовка.

След Малък Мечи връх трасето преминава през няколко меки, тревисти, нехарактерни за класическата представа за Рила, върхове. Наближаваме края на планината и това става все по-осезаемо с всяка крачка. Най-разпознаваеми сред споменатите върхове са Юмерджик (2484 м; прекръстен на Герман, но официалното име така и не придобива популярност), Езерник (2485 м) и Равник (2420 м; другото му име е Пангарлийца).

Преходът става все по-лесен, така че туристите имат възможност да се наслаждават на красотите на околните планински пейзажи, към които се разкриват изобилие от панорамни гледки. За тази цел обаче е изключително важно да се информирате предварително за метеорологичните условия от надежден източник и да изберете хубаво и ясно време. В противен случай не само ще се лишите от красивите изгледи, но е възможно и да нямате нужната видимост дори и за да се придвижите в правилната посока или пък да попаднете в центъра на свирепа буря. Азбучна истина е, че в планината най-много инциденти се случват заради подценяване на силата й и потенциалните опасности.

Последният връх преди Предела е високият 2170 метра Капатник. В сравнение с първенците на Рила той изглежда като невзрачно джудже, но пък предлага страхотна панорама към Пирин. Оттук до седловината остават само около два часа приятно и леко слизане, напомнящо повече за разходка в парка, отколкото за преход в най-високата планина на Балканския полуостров.

  • Екопътека
Рила - Забележителност Екопътека Хижа Македония - Предела - Снимка 1 Рила - Забележителност Екопътека Хижа Македония - Предела - Снимка 2