3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Елени връх

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Елени връх е висок 2654 метра. Намира се в Мальовишкия дял на Рила, точно на края на мощното било на самия връх Мальовица. Сравнително лесно достъпен - можете да се изкачите там по пътя към връх Мальовица. През Елени връх не преминават пътеки за никъде - това е така защото върхът завършва с отвесна скала, от която се открива чудесна гледка към Рилския манастир. Възможностите за достигане на върха не са много - или на изкачване, или на слизане от Мальовица може да се посети Елени връх по туристически маршрут. При употреба на алпийска техника върхът може да се изкачи от южната страна, но преходът е дълъг и труден. Добър изглед към Елени връх се открива от връх Орловец, от Купените и, както вече споменахме, от връх Мальовица. Интересен факт - до началото на ХХ век Мальовица не е била смятана за самостоятелен връх, а за северозападно рамо на Елени връх.

Елени връх или както още се нарича Еленката, е красив връх в Северозападна Рила, намиращ се в края на самото широко било на вр. Мальовица. До върха може да се достигне по пътечка на слизане от вр. Мальовица, като се пропусне отбивката за слизане към Еленски езера и се продължи само напред по билото. Характерна за върха е красивата му южна 200 метрова стена с изящен оранжевеещ гранит, подходяща за алпинизъм както от напреднали, така и за начинаещи. По нея има прокарани десетки маршрути от не висока категория на трудност. От върха се откриват фантастични панорами, както към острите скалисти върхове на алпийското било на изток, така и на юг към красивата гориста долина на Рилска река и Рилския манастир на югозапад.

  • Върхове
Рила - Забележителност Елени връх - Снимка 1 Рила - Забележителност Елени връх - Снимка 2 Рила - Забележителност Елени връх - Снимка 3 Рила - Забележителност Елени връх - Снимка 4 Рила - Забележителност Елени връх - Снимка 5