3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Йончево езеро

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Йончево езеро се намира на 2013 метра надморска височина, непосредствено под връх Попова капа в Рила планина. То е с ледников произход и се е формирало в малък циркус. От него води началото си Средна Прека река. Езерото носи името на известния български художник, роден в Самоков – Христо Йончев-Крискарец. Той бил запален турист и много обичал да прекарва време със семейството си в планината. Рисувал е множество пейзажи от Рила.

Изходен пункт за поход към езерото е Централна планинска школа „Мальовица”. Точно на паркинга започва маркирана в зелено пътека, която трябва да поемете. Преходът не е тежък и не е много дълъг, ще ви отнеме около два часа. Самото Йончево езеро не е много голямо, в единия му бряг има множество скали, които се отразяват в кристалната му вода. Във водите му виреят различни рибки, най-вече пъстърви. Езерото е много красиво и живописно. Хубаво място за отдих е, ако сте решили да направите по-дълъг преход. В северната част на езерото пътеката се раздвоява. Едната, маркираната в зелено, ви отвежда наляво нагоре над езерото, от там към Поповския превал и съответно заслон Кобилно бранище. А другата, маркирана в синьо, тръгва надясно и след около час и половина пеша достига до заслон Страшното езеро.

До ЦПШ „Мальовица” може да се отиде с лично превозно средство от град Самоков, или пък да се използват минибусове, които пътуват по няколко пъти на ден от и за Самоков. Вариант е и да вървите пеша от село Говедарци през местност Овнарско, което ще ви отнеме близо 4 часа до ЦПШ „Мальовица”.

  • Езера
Рила - Забележителност Йончево езеро - Снимка 1 Рила - Забележителност Йончево езеро - Снимка 2 Рила - Забележителност Йончево езеро - Снимка 3