3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Лопушки връх

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Лопушки връх е висок 2698 м. и се намира на главното Мальовишко било като продължение след върховете Ловница и Попова капа и преди връх Мечит. В подножието му са разположени красивите Лопушки езера. Като изходна точка за изкачване на върха и билото може да се подходи от хижа Мечит, 1755 м. Първо се изкачва по стар полуразрушен път връх Мечит, след което по тясна пътека в Западна посока по билото се достига до Лопушки връх. От тази страна особено добре се вижда Източната стена на върха. За подножието на стената е най-подходяща пътеката, която върви по долината на река Голяма Лопушница.

Друг начин за подход е откъм заслон Страшното езеро през Поповокапски превал. След това за стената се спуска по скално-тревни склонове до основата на Източната стена, която е обект за катерене. През зимата трябва да се внимава, тъй като районът е лавиноопасен. В края на 19 век на това било е построен един от най-загадъчните, а може би и най-високо намиращия се път в България! Сега е известен като Фердинандовия път, но в някои карти е отбелязан като Римския друм. Навярно тук е имало път още от Римско време, а Фердинанд го е възстановил. Пътят се нарича още и Втория Кайзеров път. Това е най-прякото преминаване на Рила от Боровец за Рилския манастир. Най-високата точка, до която се издига е под връх Лопуша, на около 2650 м.н.в. Има места, където спокойно могат да се разминат и две коли. Има маркировка, която се заключава в изписването на буквата "Ф". Наистина са изисквани големи усилия, за да бъде построен. Масивната снага на Лопушки връх привлича окото отдалеч. За изкачване през студените месеци, Вие нужна екипировка: високи обувки за планина, екипировка за студено време - топли ръкавици, шапка и дрехи, гети или подходящ панталон (във високата част преди излизане на билото ще преминавате отделни снежни пасажи).

  • Върхове
Рила - Забележителност Лопушки връх - Снимка 1 Рила - Забележителност Лопушки връх - Снимка 2 Рила - Забележителност Лопушки връх - Снимка 3 Рила - Забележителност Лопушки връх - Снимка 4 Рила - Забележителност Лопушки връх - Снимка 5 Рила - Забележителност Лопушки връх - Снимка 6