5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Мальовица Зимен и Летен Курорт

Price comment  Цена:
адрес:
Рила, връх Мальовица
имейл:
maliovicahut@gmail.com
телефон:
+359885671205

Това е връх в Рила, висок 2730 м. Намира се в Северозападна Рила, в Мальовишкия дял на планината. Изграден е почти изцяло от гранит. Издига се между долините на р. Мальовишка и р. Урдина. В северния и източния склон на Мальовица са циркусите, в които се разполагат Мальовишките езера. Северният склон на Мальовица е почти отвесна скала, любимо място на алпинистите. Южният склон е полегат, леснодостъпен, зает е от пасище - подходящ път за туристите, които обичат по-лесните маршрути.

Връх "Мальовица" се изкачва най-лесно по пътя от с. Говедарци - оттам има асфалтов път до Централната планинска школа, откъдето се поема към х. "Мальовица" (около 2000 м. н.в.). Пътят от школата до хижата отнема около 30 минути при средно ниво на физическата подготовка. Пътят е осеян с едри камъни и много неравен, но въпреки това офроуд - ентусиастите се справят в повечето случаи успешно с изкачването. До средата или края на месец май (докато има сняг в по-високите части) по пътя от хижата до школата тече доста буйна река, така че се изисква доста кураж и умения, за да се заеме човек с офроуд - шофиране по този път. От хижа "Мальовица" до върха се стига за 2.5 - 3 часа. През зимата районът е доста лавиноопасен. Следват две последователни по-стръмни изкачвания, редуващи се със заравнявания, известни като "първа" и "втора" тераса. В непосредствена близост до върха се намират и две малки групи езера - Мальовишките и Еленските. Ще забележите и табела за Рилския манастир, който се вижда малко преди върха. А финала на изкачването е зашеметяваща гледка от върха.

Хижа Мальовица представлява комплекс от две сгради. Старата сграда в момента се ремонтира и не функционира.Новата хижа е масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места, има бюфет и кафе – бар. В хижата се предлагат чаршафи и одеяла, но е препоръчително да си носите спални чували. Цената за нощувка в новата хижа е 14 лева за летния сезон.

От Самоков до Централна Планинска Школа и комплекс "Мальовица" два пъти дневно се движат микробуси, добре е да се осведомите предварително за актуалното разписание и цените в автогарата на Самоков. Самият курорт е в подножието на връх Мальовица. Общата дължина на ски пистите в курорта Мальовица е 4 км. Най дългата е Юлен – 1200 м. В най-високата си част е означена като черна – последна степен на трудност. Пистата става по-лесна с намаляване на наклона и в най-ниската си част е синя. Писта Ръждавица е дълга 900 м и е оборудвана с лифт, както и път, който я свързва с пистата за начинаещи. Пистите на Меча поляна са предимно за начинаещи. Те са къси и лесни. Пет влека обслужват пистите. Два са за начинаещи, една за напреднали, а другите са влекове тип котвичка.

Пистата в Говедарци е дълга 900 м и е оборудвана с лифт. Наблизо е разположено и най-красивото езеро на Балканския полуостров – Страшното езеро. За да организирате своето приключение е добре предварително да помислите за най-подходящия за вас маршрут. Със сигурност през всички сезони ще останете доволни от това приказно място.

  • Курорти
Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 1 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 2 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 3 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 4 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 5 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 6 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 7 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 8 Рила - Забележителност Мальовица Зимен и Летен Курорт - Снимка 9