3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Иван Вазов – град Р...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Изходната точка на туристическия маршрут е хижа „Иван Вазов”, разположена на десния бряг на река Бистрица, в северозападния край на циркуса Голяма Мокрица. Хижата е построена на 2300 метра надморска височина, в района на Седемте рилски езера. Местността е една от малкото останали сравнително диви, дотук няма пътища и се стига само пеш, но въпреки това „Иван Вазов” служи за междинна точка по много туристически трасета в Рила.

Преходът е доста дълъг (около 9 часа) и изисква сериозна физическа подготовка и опит, тъй като по-голямата част от трасето не е маркирана. От хижата се тръгва на юг към връх Калин (2667 м), като в началото е нужно да се изкачите по Мокришкия рид. Това става по полегато трасе, но при Калин ви чака сериозно изкачване, защото върхът всъщност е двоен и и двете му части са доста стръмни. Ако все пак рискувате да предприемете този преход при зимни условия, трябва да внимавате много, защото по склоновете на Калин често се образуват заледявания, които могат да ви запратят в пропастта.

В южното подножие на върха е сгушен язовир „Калин”, най-високо разположеният в България (2490 м). Маршрутът продължава на северозапад, наклонът е лек и приятен, а огромно предимство е, че далеч напред се вижда следващата цел – връх Полич (2615 м). Това ви позволява да вървите бързо и уверено и да се наслаждавате на величествените гледки от двете си страни. Полич също е двоен връх, а след като го подминете, трябва да започнете спускане в южна посока, което ще ви изведе до връх Караул (1981 м).

Оттук пътеката се раздвоява, а маршрутът продължава на запад до връх Калайджийски камък (1448 м). Ако тръгнете по другото трасе, ще слезете в село Падала (община Рила, област Кюстендил). Пътеката към Калайджийски камък като цяло се спуска сравнително плавно, но на места става доста стръмна, така че трябва да бъдете внимателни. Малко след върха билото става прекалено тясно, за да се ходи по него и трябва да бъде подсечено отляво.

Оттук до края на маршрута основното ви занимание ще е да слизате в посока юг. След сравнително монотонен преход, разнообразяван само от красивите гледки, ще излезете на черен път, който ще ви отведе до град Рила. Той е по-удобен, но много по-дълъг от алтернативата – при първия рязък завой на пътя на запад да продължите направо по камениста пътека, по която ще стигнете до града след около половин час.

  • Маршрути
  • Хижи
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Рила - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Рила - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Рила - Снимка 3 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Рила - Снимка 4