3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Иван Вазов – град С...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Изходната точка на маршрута е разположената в местността Мокрица (Пазардере) хижа „Иван Вазов”. Тя се намира встрани от основните туристически потоци в Рила планина, което я прави особено привлекателна за планинарите, които предпочитат тишината и спокойствието. Хижата се намира в близост до Седемте рилски езера в подножието на Отовишки връх (2696 метра надморска височина) и малкия род Острица.

Първоначално трасето води директно на юг към билото на Отовишки рид, като след около час се излиза на седловината между Отовишки връх (на изток) и Сейменски камък (2666 м, на запад). Оттук се насочваме към Отовишки връх, като изкачването е сравнително кратко и лесно. От него поемаме на север, по тесния ръб, който води към връх Кабул (2531 м). Преминаваме през седловината преди него и се изкачваме по сравнително полегат склон.

От върха се продължава направо по широкото му и панорамно било и след плавен завой на северозапад изкачваме връх Каменна мандра (2166 м). Маршрутът продължава отново на север – северозапад към рида Бор. Върви се по самото му било, защото ако се отклоним, има опасност да се залутаме. Постепенно наклонът става все по-голям и трасето преминава през няколко високопланински поляни с изглед към Витоша на север.

В един момент ридът се раздвоява, като за целите на маршрута вършат работа и двете разклонения, но все пак по-удачно е да се тръгне по дясното от тях. Не след дълго пътеката ни извежда на слабо изразено връхче, което е разположено над град Сапарева баня. Това е мястото, от което трябва рязко да се отклоним в източна посока и да изберем някоя от стръмните просеки през гората, всяка от които ще ни изведе на асфалтовия път от Сапарева баня за курортния комплекс „Паничище”.

Трябва да продължим надолу по шосето. Ако искаме да продължим по неасфалтиран път, имаме възможност да го направим съвсем скоро, когато след остър завой вляво се отделя маркирана алея, която води до самия център на красивото планинско градче.

  • Маршрути
  • Хижи
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Сапарева баня - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Сапарева баня - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Сапарева баня - Снимка 3 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Сапарева баня - Снимка 4 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – град Сапарева баня - Снимка 5