3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Иван Вазов – Рилски...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Маршрутът от хижа „Иван Вазов” през рида Баучер за Рилския манастир е един от най-лесните с тази изходна точка. Хижата (2300 метра надморска височина) има заслужената слава на една от най-труднодостъпните в Рила, тъй като се намира встрани от основните туристически потоци и до нея няма изграден автомобилен път. Въпреки това през последните години тя се превръща във все по-привлекателна дестинация за много планинари, тъй като е спасително островче от пренаселеността и шумотевицата, които все повече заливат Рила.

Трасето има обща продължителност около 5 часа. Започва от хижа „Иван Вазов” и се насочва към седловината Раздела, следвайки зимната стълбова маркировка. След около половин час маршрутът се отклонява от маркировката и поема на югозапад, пресичайки коритото на река Бистрица. Изкачваме слабо изразения Мокришки рид и се озоваваме в циркуса западно от Вазов връх (2669 м), откъдето извира река Елешница.

Туристическият маршрут продължава по коловете на зимната маркировка от другата страна на циркуса и следва платовидна заравненост, по която постепенно се достига до източното подножие на връх Върла (2593 м). Макар и трасето да не минава през него, можем да го изкачим, тъй като той е полегат и заоблен, а оттук се откриват прекрасни панорами към Югозападна Рила и Пирин.

Така или иначе, връх Върла е разположен на края на рида Баучер, по който минава маршрута. Дори и да решим да подсечен Върла, пак скоро ще се окажем на приятно заобленото било на планинското ребро, като от ляво ще ни остане труднопроходимата долина на река Друшлявица. Билният участък оттук до връх Баучер на много места се превръща в много тесен скалист ръб, който през зимата и пролетта е доста опасен.

Преди върха има неголяма седловина с останки от кошара и редки дървета. Самият той е малък и слабо изразен а, след като премине през него, трасето започва продължително и полегато слизане покрай единични дървета. Когато пътеката достигне до същинската гора, тя завива рязко на североизток. Мястото е добре обозначено с маркировка по околните дървета.

След няколко полегати серпентини маршрутът подсича склона и преминава през участък, частично обрасъл с дребни храсти, затрудняващи ориентацията. Преминава се през няколко сравнително плитки дерета и покрай гроба на ирландския журналист и голям приятел на България Джеймс Баучер, след което пътеката излиза на паркинга пред Рилския манастир.

  • Маршрути
  • Хижи
  • Манастири
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – Рилски манастир - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – Рилски манастир - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – Рилски манастир - Снимка 3 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – Рилски манастир - Снимка 4