3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Иван Вазов – село С...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Маршрутът от хижа „Иван Вазов” за село Самораново (община Дупница, област Кюстендил) е един от най-лесните с тази изходна точка. Хижата съвсем справедливо се смята за една от най-труднодостъпните на територията на Рила планина, тъй като до нея няма автомобилен път и е далеч от лифтовете и големите туристически потоци. Същевременно положението й е много стратегическо, тъй като е изходна или междинна точка за много от най-популярните маршрути в Рила.

От „Иван Вазов” започваме да се изкачваме в южна посока и след около час стигаме до седловината между Отовишки връх (2696 метра надморска височина, на изток) и Сейменски камък (2666 м), към който поемаме. Склонът е сравнително полегат. Полегато е и широкото било, по което се насочваме към седловината преди скалистия Птичи връх (2536 м).

Изкачването му също не представлява трудност, след което се слиза полегато към седловината преди Черни връх (2356 м), който се явява и последният голям на това било. От него се спускаме с умерен наклон на север, като за ориентир може да ни служи тухлена постройка, разположена в подножието. След като я достигнем, продължаваме на северозапад и достигаме до открит участък без ориентири, откъдето склонът става много стръмен. Спускаме се по голяма поляна, която се врязва в горския масив.

В левия долен ъгъл на поляната започва синята лентова маркировка за хижа „Отовица”. През зимата и пролетта трябва да се внимава много, защото мястото е лавиноопасно. Оттук маркировката ни указва да завием надясно и да продължим диагонално по склона, но съвсем скоро отново се насочва право надолу. Пътеката минава през няколко полянки и се налага да внимаваме за маркировката.

След известно слизане стигаме до по-голяма поляна, на която отново има тухлена постройка, но в доста лошо състояние. Това е мястото, от което в няколко посоки тръгват черни пътища, но ние не трябва да се отклоняваме от пътеката, която продължава все така право надолу. Само стотина метра след това достигаме до хоризонтален черен път, по който трябва да продължим вдясно.

Пътят слиза постепенно, описвайки няколко серпентини и достига до голям разклон. За да излезем до хижа „Отовица” трябва да поемем по най-дясното трасе. Твърде вероятно е обаче да се залутаме по множеството черни пътища и да излезем под хижата, откъдето трябва да поемем по нов черен път, разположен над река Отовица. Скоро минаваме покрай почивна станция, а малко след това се озоваваме във вилната зона на Самораново.

  • Маршрути
  • Хижи
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Самораново - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Самораново - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Самораново - Снимка 3 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Самораново - Снимка 4