3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Рибни езера – връх ...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:
00359898718205

Маршрутът започва от хижа „Рибни езера” и като цяло следва западна посока. Първоначално трасето върви към Смрадливото езеро – най-голямото в България и на Балканския полуостров; дълго е 900 метра, широчината му е 260, а е дълбоко 24. Циркусът, в който се намира, е по-високо разположен от тази на Рибното езеро (2184 метра надморска височина); то е преградено, което допълнително увеличава площта му.

Оттук започва по-екстремната част от маршрута. Върви се по едва различима пътека, която преминава през масиви от високи клекове и пресича странично ребро, спускащо се от връх Рилец (2713 м), познат в миналото като Джендема (това е името, което използват повечето местни хора и до днес). След сериозно катерене, трасето извежда до по-висок циркус, в който е разположено едно от най-красивите езера в България - Черното (Карагьол; 2364 м).

Макар и не особено малко по площ, то е сравнително трудно за откриване от начинаещите планинари, които не са попадали в централните части на Рила, защото е плътно обградено от високи клекови масиви от всички страни. След като бъде подминато обаче, видимостта към крайната точка на маршрута е отлична. Разбира се, в ясно време.

Изкачването до връх Рилец става по долината, намираща се западно от рида, спускащ се от него. По протежението й са разположени красивите седем Джендемски езера, като всяко следващо с по-голяма надморска височина има и по-голяма площ. При слънчево време езерата изглеждат особено впечатляващо, защото повърхността им и околните светли на цвят скали блестят на ярката светлина.

Трасето излиза в седловината между върховете Теодосиеви караули (2666 м) и Рилец. Вторият, крайната точка на маршрута, е най-високият в тази част на Рила. Рилецкият дял на планината се простира между долините на реките Маринковица и Илийна. Върхът не е разположен на главното било, а на рид, спускащ се перпендикулярно от него. При ясно време Рилец предлага зашеметяващи гледки към един от „етикетите” на Рила планина – Мальовишкия дял.

Връщането до изходната точка става по лесно разпознаваем и маркиран път, спускащ се до седловината, служеща за граница между долините на реките Рилска и Илийна. От Мермерския преслап до хижа „Рибни езера” трасето се спуска стръмно. Преходът не е много труден, но все пак изисква определена физическа подготовка и опит в планинарството.

  • Маршрути
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – връх Рилец - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – връх Рилец - Снимка 2