3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Рибни езера – долин...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:
00359898718205

Изходната точка на маршрута е една от най-емблематичните за Рила планина хижи – разположената на 2230 метра надморска височина „Рибни езера”. Тя се намира в подножието на Острешки рид, между двете Рибни езера. От нея се тръгва към Мермерски преслап, от който се откриват страхотни гледки към върховете и долините на Средна Рила.

Именно някои от долините в най-високата планина на Балканския полуостров са ключови за настоящия преход. От Мермерския преслап трябва да се спуснем по пътеката, която следва поречието на река Мермерица (водеща началото си от Мермерското езеро). Маршрутът върви все по нея до мястото, на което тя се слива с Караомерица в западното подножие на Мермерския рид и по този начин образува Илийна река.

Макар и дълга едва 16 километра, река Илийна е една от най-живописните и впечатляващи в цяла Рила. Долината й има значителна широчина и представлява покрито с трева пасбище, от което се откриват прекрасни гледки към околните върхове. В миналото покрай река Илийна е минавала пътеката, свързваща хижа „Македония” с Рилския манастир, но през последните години потокът от туристи в този район рязко е намалял. Което, разбира се, е още един плюс за запалените планинари, съзнателно търсещи усамотение и бягство от шумните дестинации.

За съжаление няма как да се насладим на пълната красота и първична ярост на Илийна река, тъй като голяма част от водите на горното й течение са отклонени, за да захранват язовир „Белмекен” (същото важи и за река Рилска). Пътеката не се отклонява от речната долина чак до непосредствената околност на Рилския манастир, където Илийна и Рилска река се сливат.

Разстоянието от хижа „Рибни езера” до светата обител се изминава за около 5-6 часа с нормален ход. Разбира се, това не важи при зимни условия или при лошо време. Въпреки това маршрутът е сравнително лек, тъй като става въпрос основно за слизане. Подценяването обаче е изключено, защото си имаме работа със сериозно изпитание както за тялото, така и за духа. При желание можете да „обърнете” маршрута на обратно – на тръгнете от Рилския манастир и, следвайки долината на река Илийна, да достигнете до хижа „Рибни езера” през Мермерски преслап.

  • Маршрути
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – долината на Илийна – Рилски манастир - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – долината на Илийна – Рилски манастир - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – долината на Илийна – Рилски манастир - Снимка 3