3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Рибни езера - Скака...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:
00359898718205

Маршрутът изисква сериозна физическа подготовка и (поне) приличен опит в планинарството. Трасето започва от хижа „Рибни езера” и се изкачва по рида, който се спуска от връх Канарата (2691 метра надморска височина). Първото предизвикателство е величественият връх Йосифица (2696 м). Макар страховит на вид и доста висок, достигането до него не представлява сериозно предизвикателство за подготвения и добре екипиран турист. Разположен е на вододелното било между реките Маринковица и Бели Искър.

След това се преминава по рида Венеца, за да се достигне до внушителното по размерите си високопланинско пасбище Шишковица. Оттук започва изкачването на едноименния, масивен и могъщ връх (2669 м). То също не е особено трудно, а после се продължава през скалиста местност, покрита с редки клекове до острия Възела (2620 м). От върха се поема надясно и се следва билото на Скакавския рид.

Сред изобилие от панорамни гледки към величествената Средна Рила се достига до връх Драганица (2642 м), след което се започва изкачването на Голям Скакавец (2706 м). Преминава се през класическото за планини от алпийски тип съчетание от морени, клекови формации и високи пасбища. Усещането за първичност и единение със страховитите сили на природата се допълва от това, че склоновете на рида са изключително стръмни, а планинските рекички, които се спускат от него, за да се влеят в Леви и Бели Искър, са буйни и необуздани. В противоречие със суровостта на пейзажа е малкото и спокойно, сгушено в подножието на върха, езерце с кристално чисти води.

В зависимост от метеорологичните условия, времето, изразходвано за досегашния преход и физическата подготовка, маршрутът може да бъде удължен до връх Малък Скакавец (2682 м), но трябва да се има предвид, че преходът наистина става доста по-дълъг. Ако имате затруднения при връщането до хижа „Рибни езера”, е достатъчно да използвате като ориентир връх Йосифица. Според преданието той дължи името си на това, че край езерото в подножието му е погребан игуменът на Рилския манастир Йосиф Строителя.

От езерото до хижа „Рибни езера” има съвсем малко разстояние, но огромните клекови масиви доста затрудняват придвижването. Затова много по-удачен избор е да се следва река Маринковица до мястото, на което пресича пътеката, свързваща хижите „Мальовица” и „Рибни езера”.

  • Маршрути
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера - Скакавците - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера - Скакавците - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера - Скакавците - Снимка 3