3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Рибни езера – Хижа ...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
ajgidik@abv.bg
телефон:
00359882966416

Изходната точка на маршрута е разположената в подножието на Острешки рид, хижа „Рибни езера”. От нея се тръгва към Мермерския преслап и след изкачването му се следва билото в южна посока. Не след дълго се достига до Павлев връх (2667 метра надморска височина). Той е характерен с покритите с морени склонове, които го правят сравнително труден за изкачване, но му придават допълнително очарование за запалените планинари.

В топлите месеци на годината трябва да се придвижвате с повишено внимание, тъй като огладените камъни на върха и в околностите му са предпочитано от усойниците място. А последното нещо, което трябва да ви се случва в тази сравнително дива и отдалечена от цивилизацията част на Рила, е да ви ухапе отровна змия… Павлев връх се „отблагодарява” на изкачилите го с невероятни панорами и със сурово излъчване, каращо ни несъзнателно да изпитаме респект към мощта на природата.

На запад в подножието на Павлев връх се виждат Мермерските езера (най-голямото от които е Синьото езеро), а на изток – Карааланишкото езеро. Следващият връх на юг по билото е Черна поляна (2715 м). Той също е покрит с едри камъни и клекови формации, а след него се достига и до връх Аладжаслап (2683 м). По площ е значително по-голям от Черна поляна и Павлев връх, характеризира се с тревистите си склонове, които на места са „прошарени” от клек и сипеи.

От Аладжаслап маршрутът се спуска стръмно към една от най-известните седловини в Рила – Кадиин гроб. Оттук минава пътека, свързваща Рилския манастир и околните села с курортния комплекс Семково и селищата в близост до него.

От седловината трасето отново започва да се изкачва, последователно преминавайки през три тревисти и заоблени (и по това нехарактерни за Рила) върха – Узуница (2606 м), Ангелов връх (2643 м) и Голям Мечи връх (2617 м). След последния от тях маршрутът се спуска сравнително стръмно по приятен, тревист склон към Мечата седловина (2150 м). Именно тук е разположена една от емблематичните за Рила хижи, „Македония”, която е и крайна точка на прехода.

  • Маршрути
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – Хижа Македония - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – Хижа Македония - Снимка 2