3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Скакавица – хижа Ив...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0730359880537

Изходната точка на маршрута е разположената на източния склон на връх Кабул (2531 метра надморска височина) хижа „Скакавица”. Тя се намира в долината на едноименната река и е една от най-посещаваните туристически дестинации в Рила.

Трасето пресича ски-пистата и река Скакавица и поема през иглолистна гора, следвайки маркираната пътека за хижа „Рилски езера”. Първо се подминава разклонението за хижа „Ловна”, а около половин час по-късно се стига до мястото, на което маршрутът за хижа „Иван Вазов” се отклонява надясно от този за „Рилски езера”.

Скоро след разклонението гората свършва и започва изкачването на Сухия рид, като трасето следва зимната маркировка. Това е и най-сериозната денивелация за преодоляване през целия преход. От билото на рида се разкрива красива гледка. Напред се вижда Отовишки връх (2696 м), към който ни води маршрутът, на изток е Мальовишкото било, а на запад – връх Кабул.

Продължаваме по зимната стълбова маркировка по платоподобното било и след плавно слизане се оказваме при езерото Бъбрека. Тук към пътеката от изток се присъединява и тази от хижа „Седемте езера”. От Бъбрека до хижа „Иван Вазов” липсва зимна маркировка. Тръгваме по стръмен склон на югоизток, следвайки тясна долчинка, докато излезем на езерото Окото. Оттук в източна посока се отклонява лятната маркировка за седловината Раздела през езерото Сълзата. При зимни условия обаче тя е изключително опасна, под нея има дълбока пропаст.

Маршрутът следва зимното трасе между хижите „Скакавица” и „Иван Вазов”, тръгвайки от езерото Окото по малък, но отлично изразен рид в западна посока и след стръмно изкачване излизаме в подножието на Отовишкото било. Оттук тръгваме на югозапад, подсичайки билото, докато стигнем до подножието на Отовишки връх. Изкачването става по северния му ръб, който през зимата е лавиноопасен.

От върха продължаваме в западна посока, докато достигнем до седловината между него и Сейменски камък (2666 м). Това е мястото, на което трябва да се отклоним на юг и, движейки се по диагонал по скалисто ребро, спускащо се от Сейменски камък, лесно слизаме до хижата, към която през цялото време имаме отлична видимост.

Продължителността на маршрута е около 5 часа; постижим е и за не особено опитни туристи, макар да изисква сравнително добра физическа подготовка. Все пак е възможно загубване, така че за препоръчване е в групата да има планинар, познаващ района. Преходът се практикува и при зимни условия, но не бива да се захващате с такова рисковано и изморително начинание, ако не сте уверени във възможностите си.

  • Маршрути
  • Хижи
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Скакавица – хижа Иван Вазов - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Скакавица – хижа Иван Вазов - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Скакавица – хижа Иван Вазов - Снимка 3 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Скакавица – хижа Иван Вазов - Снимка 4 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Скакавица – хижа Иван Вазов - Снимка 5