3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Язовир Белмекен – връх Б...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Изходна точка на маршрута е язовир „Белмекен”, разположен на 1923 метра надморска височина. Изкуственият водоем е построен на Сестримска река и е най-високият с насипна язовирна стена на Балканския полуостров и най-високопланиското водохранилище в Източна Рила. Той е част от каскадата „Белмекен – Сестримо - Чаира” и улавя водите на някои от притоците на Места, Марица и Струма. Районът на язовира е привлекателно място за туризъм, особено през летните месеци, защото дава възможност за почивка далеч от горещината на равнината и градската шумотевица.

Изкачването на връх Балабаница (известен също и като Големица; 2156 м) има доста сериозна дължина (около 16 километра), но за сметка на това е изключително леко и приятно и позволява на туристите да се запознаят с района, разположен югоизточно от язовира. От „Белмекен” се тръгва на изток и се достига до разклон, край който има приятна чешма, където можете да отдъхнете, ако изобщо сте имали време да се изморите.

Преходът е почти без никакви изкачвания, денивелацията между най-ниската (язовирния бряг) и най-високата точка (връх Балабаница) е по-малко от 250 метра. Единственият по-стръмен участък е при едно едва различимо на фона на билната заравненост връхче, което няма име.

По-големи притеснения от наклона създава фактът, че пътеката за върха е силно обрасла с клек и особено в последните метри преди него причинява сериозни проблеми на туристите. За сметка на това усилието определено си заслужава – връх Балабаница е най-източният двухилядник на територията на Рила и от него в източна посока (към Родопите) се открива прекрасна панорамна гледка. Самият връх има двоен профил, като котата му е на източната изпъкналост.

Като цяло преходът от язовир „Белмекен” до връх Балабаница е доста лек и приятен, подходящ за възрастни и неопитни туристи, както и за групи с малки деца. Единственото, с което трябва да се съобразите, е метеорологичната прогноза, защото районът на язовира е характерен с внезапните промени на времето. Разбира се, трябва да вземете предвид и продължителността на прехода, тъй като, макар и лек, той отнема около 6-7 часа в двете посоки.

  • Маршрути
  • Язовири
  • Върхове
Рила - Забележителност Маршрут Язовир Белмекен – връх Балабаница - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Язовир Белмекен – връх Балабаница - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Язовир Белмекен – връх Балабаница - Снимка 3 Рила - Забележителност Маршрут Язовир Белмекен – връх Балабаница - Снимка 4