5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Машрут до Хижа и Връх Мусала

Price comment  Цена:
адрес:
Рила, връх Мусала
имейл:
musala_hija@abv.bg
телефон:
+359896661454

Мусала е най-високият връх в България и Балкански полуостров с височина 2925 m, измерено от равнището на пристанище Варна. На върха има метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Средна годишна температура -2.9ºС. Средно 254 дни от годината на Мусала има сняг. Ще ви отнеме 3-4 часа, за да изкачите връх Мусала, ако използвате Гондолата от Боровец до Ястребец и след това следвате маркировката, която стига до хижа Мусала и продължава до самия връх. В Боровец качете се на гондолата и след около 25 мин ще сте в Ястребец. От там можете да се насладите на панорамата, която се разкрива към високите върхове на Рила планина. Ако погледнете на юг пред вас ще се изправят върховете Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала и Алеко. Гондолата струва 10 лв за възрастни и работи от 8:45 до 16:05, а през летния до 18:00. След последната спирка на гондолата, следвайте маркировката до хижа Мусала. Лека разходка по алпийските ливади ще Ви отведе до водите на езерата и хижа Мусала. Пътят минава през склона Маркуджик.. След по-малко от час ще достигнете хижа Мусала. Тя е една от най-старите хижи в България. Хижата се намира на брега на Мусаленското езеро. Цената за нощувка целогодишно е 15 лв. От хижа Мусала похода до Връх Мусала ще отнеме около 2 часа. Пътеката е почистена и добре маркирана и началото й е от северната страна на езерото. След половин час ходене ще достигнете красивото Алеково езеро.

На един час път от езерото е заслона "Леденето езеро". Ако е студено и ветровито заслона е идеално място за почивка преди последната част от похода към върха. Мусала е само на 30 мин. път от заслона. Пътеката се вие нагоре към върха и въпреки, че може да се изкушите да продължите по маркираната с колове зимна пътека, която минава по североизточното било на Мусала, много по-лесно е да следвате летния туристически маршрут. Зимната пътека е наистина стръмна и поради тази причина обезопасена с метално въже.

Гледката от върха е наистина главозамайваща – можете спокойно да се наслаждавате на останалите върхове на Рила планина, на острите зъбери на Пирин, на планините Витоша и Средна Гора, на зелените била и склонове на Родопите и най-накрая, но не на последно място, величествената Стара планина.

На върха можете да пиете чай и да вземете печат, защото върха е част от Стоте национални туристически обекта, а печата е в метеорологичната станция.

Преди да тръгнете помислете за облекло, обувки, храна и вода за прехода. Препоръчително е да не забравяте и фотоапарата.

  • Върхове
  • Хижи
Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 1 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 2 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 3 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 4 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 5 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 6 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 7 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 8 Рила - Забележителност Машрут до Хижа и Връх Мусала - Снимка 9