5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Природна Забележителност
Национален парк Рила

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
+35970156757

Национален парк “Рила” e най-големият национален парк в България. Разположен е на 100 км. южно от София, в централните и най-високи части на Рила планина. Рила Планина е отдавна привлекателно място за почивка и за планинари, и за естети, и за хората във вечно търсене на щастието. И така, ако сте в Боровец на почивка, то не трябва да пропускате да разнообразите ваканцията си с разходки из планината сред зелени поляни, китни борови горички и кристално чисти планински езера. Национален парк “Рила” предоставя много добри възможности за развитие на еко и планински туризъм. Хижите в Парка и мрежата от поддържани туристически пътеки са добра основа за осъществяване на пешеходен туризъм. През Парка минават и два основни европейски туристически маршрута – Е4 и Е8. За любителите на дивата природа, екстремните спортове, ездата и планинското колоездене, и за намаляване на неблагоприятното въздействие върху природата, специализирани маршрути се разработват в Парк Рила. Един от тях е вече изграденият ботанически маршрут “Приятели на растенията”. Наред с природните дадености, районът на Природен Парк Рила е богат на културни и исторически забележителности и дава възможност за представяне на местния бит и култура. Горещите минерални извори в населените места около Парка са допълнителна туристическа атракция и създават възможност за развитие на балнеолечението. В Национален парк “Рила” попадат резерватите “Парангалица”, “Централен Рилски резерват”, “Ибър” и “Скакавица” като всеки от тях е уникален по структура, биологично разнообразие и животински свят. Природните ресурси са нестихващ извор на вдъхновение– високи скалисти заоблени върхове с причудливите форми на гребените, дълбоки пропасти с отвесни стени, които като че ли потъват в безкрая, кристално чисти езера и бързи, бурни реки Ви очакват в Природен Парк Рила.

Ако обичате приключенията и кръвта Ви кипи неспокойно, то непременно предприемете изкачване на първенецът на Рила, връх Мусала. Връх Мусала е предпочитано място за запалени алпинисти и планинари. Там се намират и Високопланинска метеорологична обсерватория и Базова екологична обсерватория “Мусала”. Името Рила произхожда от тракийското “роула”, което означава “много вода”. Оттук извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров – Искър, Марица и Места. Посетете седемте Рилски Езера поне веднъж в живота си, за да усетите, че сте живи днес и сега. До връх Мальовица се достига по пътека, започваща от Централната планинска школа „Мальовица”. Минава се през хижа „Мальовица”, а оттам по маркирана пътека след около 3 часа се достига крайната цел. Изходен пункт е село Говедарци.

От всичките 326 паметници на културното наследство в предпарковата зона на Национален парк “Рила”, 2 са със световно значение: пещите за топене на желязо в м. Кулацето, на 2 км южно от с. Бистрица (община Дупница) и късноантичната крепост в м. Тополяне, на 1,5 км югоизточно от с. Бачево (община Разлог).

В близост до парка се намира Рилския манастир. Подробна информация и материали за възможностите за туризъм в Национален парк “Рила” може да се намери в посетителския център в Паничище и в офисите на Дирекцията.

  • Паркове
Рила - Забележителност Национален парк Рила - Снимка 1 Рила - Забележителност Национален парк Рила - Снимка 2 Рила - Забележителност Национален парк Рила - Снимка 3 Рила - Забележителност Национален парк Рила - Снимка 4 Рила - Забележителност Национален парк Рила - Снимка 5 Рила - Забележителност Национален парк Рила - Снимка 6 Рила - Забележителност Национален парк Рила - Снимка 7