5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
От Рилски манастир през хижа Риб...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила, парк Рилски манастир
имейл:
dpprilski_manastir@abv.bg
телефон:
+359884242477

Маршрутът започва от Рилския манастир, добре обозначен и абсолютно подновен. Продължава през местността Кирилова поляна - мястото е обозначено с информационно табло, до там разстоянието е около 7 км, като можете да се движите и по шосето, но успоредно на него върви маркираната пътека. Маршрута е ботанически, ще срещнете Рилски ревен, който е рядък и застрашен вид. Можете да се отклоните към гроба на Св. Иван Рилски, който е съвсем близо до манастира, в пещерата, където е живял отшелникът. На Кирилова поляна има мотел-ресторант. Ако продължите по основния маршрут след 9 км достигате до местността Тиха Рила. Тук има чешма и две постройки и е последното място, до което се достига с кола. След местността пътеката започва изкачване към езерата, което на места става леко стръмно. Маркировката е ясна и няма как да се заблудите. По нея ще достигнете до хижа Рибни езера. Намира се между двете Рибни езера. Тук можете да похапнете, в хижата задължително има наготвено. Районът е подходящ за риболов. Смрадливото езеро е на един час път от хижата. Това е най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров. Езерото има тъмнозелени води, изключително красиво и живописно. За Смрадливото езеро има много легенди, свързани с преследването и живота на свети Иван Рилски. Имало някога силна и страшна хала, от която езерото се развълнувало и всичката му риба била изхвърлена на бреговете, които побелели от нейното множество. След като рибата измряла, изпълнила със смрад всичките околни усои и бърда, та не могли да се отмиришат три години. Оттогава и до днес риба в това езеро няма и всички опити да я развъдят оставали несполучливи. Но от него водят началото си десетки рилски потоци и реки.

Ако сте се заредили от гледките край езерото, можете да продължите с изкачване на връх Рилец, който ще покорите за около 2 часа и половина, а връх Канарата се изкачва за 2 часа от хижата. За останалите екопътеки можете са се осведомите в посетителския център на парк Рилски манастир. Центърът се намира в местността Пчелино, на 16 км от град Рила в посока Рилски манастир. За контакти с хижа Рибни езера се обадете на телефон +359 899 103 275.

  • Маршрути
  • Езера
  • Хижи
  • Манастири
Рила - Забележителност От Рилски манастир през хижа Рибни езера до Смрадливото езеро - Снимка 1 Рила - Забележителност От Рилски манастир през хижа Рибни езера до Смрадливото езеро - Снимка 2 Рила - Забележителност От Рилски манастир през хижа Рибни езера до Смрадливото езеро - Снимка 3 Рила - Забележителност От Рилски манастир през хижа Рибни езера до Смрадливото езеро - Снимка 4