4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Историческа Забележителност
Рилски манастир Св. Иван Рилски

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
rila_monastery@abv.bg
телефон:
00359896872010

Рилският манастир е разположен в западната част на Рила, близо до с. Пастра (13 км.). Манастирът отстои на 47 км. от гр. Дупница, на 84 км. от гр. Кюстендил и на 111 км. от София. Отбивката е от гр. Кочериново, стига се по първокласен асфалтов път. Редовен автобусен транспорт до Рилския манастир има от градовете: Рила, Благоевград, Дупница и София.

Рилският манастир е най-големия манастир в България. Основан е средата на 30-те години на 10в. от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. Той живее по времето на българските царе - Борис I, Симеон и Петър I, като с последния дори се среща. Комплексът на Рилският манастир се състои и от много странични съоръжения пръснати в околността, като метоси, параклиси, стопански сгради и др. Най-ранен от тях е метохът "Орлица" строен от 15 до 19в. и намиращ се на 15 км. от централния комплекс. От края на 18 и началото на 19в. датират костницата "Въведение Богородично" (1795г.), Постницата с църквите "Св. Лука" (1799г.) и "Покров Богородичен" (1811г.), параклисът "Пчелино", църквата "Успение на Иван Рилски" (1820г.) намираща се при гроба на светеца. Манастирът разполагат с повече от 300 помещения с богата дърворезбена декорация, многоцветно изписване и обзавеждане. В Рилският манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски датираща от 14в. В Рилският манастир се намира и гробът на цар Борис III.

От 1961г. Рилският манастир е превърнат в национален музей, а района около него- в природен парк. Той е сред Стоте национални туристически обекта на БТС и със статут на отделно селище с население от 65 жители. Открит е за посещения от 8 до 18 ч. всеки ден, печатът се намира в музея на манастира. Цената за преспиване в манастирския комплекс е 25 лв. на легло.

Национални туристически обекти в близост до Рилския манастир: Рилски езера (8 км.), вр. Мусала (21 км., 8 ч. път), вр. Мальовица (4 ч. път). От манастира тръгват няколко маркирани пешеходни маршрута за хижа "Рибни езера" (4-5 ч.), за хижа "Македония" (5 ч.), за хижа "Ив. Вазов" (5 ч.), за хижа "7-те Рилски езера" (6-7 ч.) и за хижа "Мальовица" (6-7 ч.).

  • Манастири

Работно време: 08:00 до 18:00

Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 1 Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 2 Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 3 Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 4 Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 5 Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 6 Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 7 Рила - Забележителност Рилски манастир Св. Иван Рилски - Снимка 8