3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Урдини езера

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Урдини езера представляват езерна група в Рила и имат ледников произход, както и по-голямата част от планинските езера. Разположени са в западната част на Урдинския циркус между долината на река Мальовица и долината с циркуса на Седемте рилски езера. Урдини езера са общо шест и носят следните наименования: Сухото, Рибното, Триъгълника, Ботаническото (Удавника), Голямата Паница и Малката Паница. От тях се оттичат множество малки поточета, формират се красиви водопади. Езерата се считат за началото на Урдина река, която е приток на река Черни Искър.

Езерата са сравнително малки – от 1 до 2,5 хектара. Най-малкото по площ от тях е Рибното езеро, но пък е с най-голям водосборен басейн. Тъй като е разположено на 500 метра югоизточно от връх Дамга, често е наричано Дамгско езеро.

Голямата Паница е най-ниско разположеното от шестте езера (2 278 м), но за сметка на това е с най-голяма площ (2,5 хектара) и обем. Сухото езеро се намира на най-голяма надморска височина – 2375 метра, а дълбочината му достига около 5 метра. Най- дълбокото езеро от групата е Малката Паница (2336 метра) с дълбочина от 7,6 метра и се намира на изток от Рибното езеро.

Тези езера може да не са така големи както разположените наблизо Седем рилски езера, нито пък така добре развити туристически, но за сметка на това не отстъпват по красота и планински дух. Те са далече от главните туристически маршрути в планината, а и са по-трудно достъпни. Затова не ходете неподготвени, винаги носете със себе си карта. Най-близките хижи са „Мальовица”, „Иван Вазов” и „Вада”. Подходящ и живописен маршрут към езерата е да вървите срещу течението на Урдина река, която ще ви заведе точно там от където извира – Урдини езера.

Наистина тихо и напълно откъснато райско кътче, без тълпи от туристи, а с прекрасни панорамни гледки и природа! Само за няколко часа могат да бъдат обиколени напълно, като ще имате достатъчно време за отдих и да се заредите духовно! Не случайно са обявени за природна забележителност от национално и международно значение.

  • Езера
Рила - Забележителност Урдини езера  - Снимка 1 Рила - Забележителност Урдини езера  - Снимка 2 Рила - Забележителност Урдини езера  - Снимка 3