3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Елешница

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:
0035970542270

Хижа „Елешница” се намира в северозападния дял на планина Рила при надморска височина от 856 метра. Разположена е в едноименната местност непосредствено до водослива на река „Елешница” и „Рилска река”.

Представлява масивна двуетажна сграда с общ капацитет от около 40 места, които са разпределени в стаи с четири, пет и девет легла. На всеки две стаи има общ санитарен възел, но банята е обща за цялата сграда. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Отоплението се извършва централно чрез печка на твърдо гориво. До хижата има бунгала с капацитет около 45 места. Те са разпределени в бунгалата по две и четири легла. За тях санитарните възли са външни. На първия етаж в основната сграда има туристическа кухня и столова. До сградата има обособено място за паркинг. Близо до хижа „Елешница” има ски-писта, която е съоръжена с влек и е на разположение на посетителите. Стопанисва се от Туристическо дружество „Рила” при град Рила.

Като изходна точка за хижата се използва най-често град Рила. Пътя се изминава по 14 километров асфалтиран път. Друг често практикуван вариянт от туристите е от курортен комплекс „Боровец” през дворец „Ситняково” и хижа „Чакър войвода”, който се изминава по маркиран маршрут за приблизително 5.30 часа.

Има маркирани пътеки и трасета до други хижи и обекти за любителите на разходките и планинарите. От нея тръгват туристически маршрути към хижите : „Македония” – 4.30 часа, „Иван Вазов” – 5.30 часа и хижа „Рибни езера” – 6.30 часа. Поради благоприятното си разположение предлага достъп до „Рилския манастир” и „Кирилова поляна”.

  • Хижи
Рила - Забележителност Хижа Елешница - Снимка 1 Рила - Забележителност Хижа Елешница - Снимка 2 Рила - Забележителност Хижа Елешница - Снимка 3