3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Роженски манастир Рождество Бого...

Price comment  Цена:
адрес:
Рожен
имейл:
ppcenter.blg@gmail.com
телефон:
0035973833337

Роженският манастир е разположен в планина Пирин, на около километър от с. Рожен, на 6 км от гр. Мелник и на 16 км от гр. Сандански. Асфалтов път от Мелник води директно до портите на манастира.

Роженският манастир е един от най-големите и най-старите в България. Не е известно кога точно е бил основан, но според сведенията през 13-ти век вече е съществувал. Разположен е сред неповторима природа – сред живописни варовикови скали и гъсти гори по склоновете на Пирин планина.

В Роженския манастир можеш да видиш жилищата на монасите, наречени килии, кухнята, на която казват магерница, столовата, където монасите се хранят и зимен параклис, където те се молят през студените снежни дни. Сградите ограждат двор от всички страни, създавайки неповторим уют и спокойствие. В средата му се намира главната църква “Рождество Богородично”. В нея можеш да се възхитиш на прекрасни старинни стенописи, дърворезби и стъклописи. Там се съхранява чудотворна икона на Богородица.

Днес Роженският манастир е добре поддържан и е отворен за посетители през цялата година. Манастирският празник е на 8-ми септември, когато хора от целия регион се събират да участват в празненствата. Роженският манастир не предлага настаняване и храна, но Мелник е съвсем близо.

От Рожен в посока манастира може да посетите гроба на Яне Сандански, който ще видите в ляво на пътя.

  • Манастири
Рожен - Забележителност Роженски манастир Рождество Богородично - Снимка 1 Рожен - Забележителност Роженски манастир Рождество Богородично - Снимка 2 Рожен - Забележителност Роженски манастир Рождество Богородично - Снимка 3 Рожен - Забележителност Роженски манастир Рождество Богородично - Снимка 4 Рожен - Забележителност Роженски манастир Рождество Богородично - Снимка 5