3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут село Розино – хижа Ехо

Price comment  Цена:
адрес:
Розино
имейл:
телефон:

Туристическият маршрут от Розино (община Карлово, област Пловдив) през местностите Шамака, Паниците и Карагьолски преслап до хижа „Ехо” започва от железопътната спирка в селото и отнема около 4-5 часа. От прелеза се поема в западна посока, следвайки линията и по ясна маркировка в бяло/зелено/бяло се достига до железопътен прелез и плитко дере. Оттук може да се продължи по маркировката, която заобикаля, но може да се продължи в северна посока по дерето. И по двата начина се достига до местността Голяма поляна (Коджабаштарла).

Оттук вече се следва лесноразпознаваемия път, който извежда до местността Солен камък (Тусташа), а скоро след това и до местността Шамака, на територията на която има водоем и прекрасна, добре поддържана чешма, където може да се почине преди стръмното изкачване. От железопътната спирка до Шамака преходът трае около час и половина.

От Шамака пътеката води на североизток и след около половин час се стига до седловината Паниците (Чанакриите), докъдето извеждат туристическа пътека и черен път от село Христо Даново. Оттук маршрутът се изкачва непрекъснато и стръмно в продължение на час и половина, докато се излезе на Карагьолски преслап. В началото се тръгва серпентинообразно като отдясно ни остава долната граница на гората, а отляво имаме открит терен. Въпреки че все още се намираме в ниската част на планината има доста красиви гледки, а по протежение на пътеката са изградени две чешми.

След известно време се достига до полегатото било на Дълга поляна, която предлага изобилие от панорами към старопланинското било и Подбалканската котловина. Маркировката, която извежда до преслапа е стълбова, лесноразпознаваема, и започва още в местността Паниците.

От Карагьолски преслап също можем да се насладим на невероятни гледки, тъй като вече сме набрали достатъчно височина (1550 метра). Оттук се виждат почти отвесните скалисти склонове от южната страна на старопланинското било. От преслапа се продължава до полегатата поляна Карагьол, на която има запустяла чешма. Оттук се започва изкачването на скалистите североизточни склонове на Юмрука (1819 метра надморска височина), не особено висок, но изключително красив и суров старопланински връх. Оттук вече се вижда и сгушената под зъберите хижа „Ехо”. Подсичайки самия Юмрук, пътеката достига до чешма с много студена вода и скоро се достига до малка седловина на главното било, в която е построен параклис. Оттук до хижата се достига за пет минути в северна посока.

  • Маршрути
  • Хижи
Розино - Забележителност Маршрут село Розино – хижа Ехо - Снимка 1 Розино - Забележителност Маршрут село Розино – хижа Ехо - Снимка 2 Розино - Забележителност Маршрут село Розино – хижа Ехо - Снимка 3 Розино - Забележителност Маршрут село Розино – хижа Ехо - Снимка 4