3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Рударци - хижа Острица

Price comment  Цена:
адрес:
Рударци
имейл:
телефон:

Продължителността на този преход е около три часа, а денивелацията - повече от 750 метра. Изходната точка на маршрута е в самия център на село Рударци, при минералната чешма до къта за отдих, известен като Разклона. Това е мястото, на което спират автобусите от Перник и маршрутните таксита от столицата.

Тръгва се в североизточна посока, покрай входа на предприятието за бутилиране на минерална вода. Подминава се кръстовище, след което трасето започва да се изкачва по улица “Кало”, която постепенно напуска селото. Маршрутът се отделя от асфалтовия път и поема наляво по стръмна пътека през иглолистна гора, известна като Ясена. Наименованието на местността се дължи на това, че преди повече от половин век тук е имало ясенови дървета, които впоследствие са изсечени.

Почти час след началото на прехода трасето пресича канала, който отводнява Владайска река към язовир “Студена”. Продължава се през гората в североизточна посока до указателната табела за хижа “Острица”. Скоро маршрутът излиза на шосето в местността Погледец и продължава по него към изоставените кариери над село Мърчаево. Точно до пътя има чешма, след което трасето се отклонява от асфалтовия път.

Следва стръмно изкачване, за да се излезе в местността Церова поляна (1160 метра надморска височина), където е устроен удобен кът за отдих с пейки, маси и огнище. От западния й край се открива красива панорама към Пернишкото поле и село Рударци. От Церова поляна маршрутът продължава на изток, навлизайки в широколистна гора. В горния край на поляната пътеката се раздвоява, като правилното отклонение в нашия случай е дясното.

Приблизително два часа след началото на прехода се излиза на шосето от Владая за последните кариери. Оттук минава маршрутът за хижа “Селимица”. Изоставяме шосето и продължаваме по пътеката, която се изкачва на изток. Скоро към трасето се присъединява това от село Мърчаево и се пресича местността Крив камък, в която има изоставени сгради, използвани в каменодобивната дейност.

За известно време се върви по шосето, след което се минава покрай още една изоставена кариера. Десетина минути по-късно се стига до панорамна местност, от която се откриват красиви гледки. Минава се през местността Пейчинов валог и се излиза на нова прогледна поляна в местността Вадата. Оттук можем да се насладим на гледки към върховете Острица (1696 метра надморска височина), Венеца и Владайски Черни връх.

След леко изкачване по посока на връх Острица се излиза на алеята, свързваща хижите “Селимица” и “Острица”. Тя ни извежда до крайната ни цел за около 15 минути.

  • Маршрути
  • Хижи
Рударци - Забележителност Маршрут Рударци - хижа Острица - Снимка 1 Рударци - Забележителност Маршрут Рударци - хижа Острица - Снимка 2 Рударци - Забележителност Маршрут Рударци - хижа Острица - Снимка 3 Рударци - Забележителност Маршрут Рударци - хижа Острица - Снимка 4