3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Кечи кая - Козник

Price comment  Цена:
адрес:
Рудозем
имейл:
info@rudozem.info
телефон:
00359899911209

Началната точка на екопътека „Кечи кая - Козник” се намира на 5 километра от общинския център Рудозем и на 2 километра от село Рибница. До началото на маршрута се стига след като се преодолеят трикилометрово шосе и двукилометров черен път. В отправната точка на трасето са изградени паркинг, барбекю, чешма и тоалетна, а дължината му е само 4300 метра.

Тръгва се през живописна местност, по сравнително равен терен с плавни изкачвания и спускания. Величието на околната природа обаче не оставя туристите да мислят много за степента на трудност на маршрута. Само на около километър от началото на екопътеката, под едновременно страховити и красиви скали, е разположен първия кът за отдих, представляващ дървени маса и пейка.

Оттук започва и най-изтощителната част от екопътеката – около 40 минутно изкачване до билото на скалния връх, където се намират останките на средновековната крепост Козник, една от най-силните в Родопите. Горе са поставени още две двойки маси с пейки, но туристите трудно могат да мислят за почивка, при положение, че са обградени от толкова много историческо наследство и природна красота.

Все пак, след като се насладите на останките от градежи и причудливите скални образувания на върха, можете да се отправите към втората маса с пейка, разположена до каменната „композиция” Двамата братя. От това място се открива невероятна гледка към цялата Рудоземска община, както и към самия град. Неволно се замисляме колко удачен е бил изборът на средновековните строители, целящи да създадат укрепление, което успешно да отбранява пътя между днешните Рудозем и Ксанти на Беломорското крайбрежие, който минавал оттук.

Маршрутът на екопътеката обаче продължава в североизточна посока към село Върба (община Мадан), стигайки до още един скален ръб, където е поставена поредната двойка дървени маса и пейки. На това място също можем да се порадваме на удивителна панорама, след което да продължим по маршрута към скалното образувание, наречено Главата. На средата от пътя до нея има още една маса с пейки, а на самата скала е изградена прогледна беседка. От това място екопътеката се връща към изходната си точка.

  • Екопътека
Рудозем - Забележителност Екопътека Кечи кая - Козник - Снимка 1 Рудозем - Забележителност Екопътека Кечи кая - Козник - Снимка 2 Рудозем - Забележителност Екопътека Кечи кая - Козник - Снимка 3 Рудозем - Забележителност Екопътека Кечи кая - Козник - Снимка 4 Рудозем - Забележителност Екопътека Кечи кая - Козник - Снимка 5