3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Село Мочуре

Price comment  Цена:
адрес:
Рудозем
имейл:
info@rudozem.info
телефон:
00359899911209

Екопътека „Село Мочуре” започва в края на едноименното населено място, разположено на 18 километра от общинския център град Рудозем. Общата й дължина е малко повече от 5 километра. От Рудозем до село Коритата, което се намира на 4 километра преди Мочура, се стига по асфалтов път, след което се продължава по чакъл. В случай на нужда, туристите могат да получат адекватен транспорт, стига предварително да съобщят в Туристическия информационен център в Рудозем.

Маршрутът преминава през красиви високопланински гори, в които подобно на острови в зеленото дървесно море се показват пасбища и поляни, предлагащи зашеметяващи панорамни гледки. Районът е един от малкото все още запазени встрани от разрушителното действие на антропогенния фактор и това го прави своеобразна представителна извадка на растителното и животинско многообразие на територията на Родопите. Тук се срещат всички характерни за тази магична планина представители на флората и фауната.

За много туристи атракция представляват все още запазените погранични обекти от недалечното ни минало, когато съседна Гърция беше идеологически противник на Народната република. Екопътеката минава покрай портала на една от бившите гранични застави, телено заграждение (кльон), а в края на трасето се стига и до вишка (наблюдателница), която в момента е възстановена и обезопасена. На нея е монтиран далекоглед и се разкриват страхотни панорамни гледки във всички световни посоки, като се виждат обширни територии в Северна Гърция и българската част на Родопите.

По цялото протежение на екопътека „Село Мочуре” са изградени удобни места за почивка. В самото начало има дървени маса и пейка. Приблизително по средата на маршрута пък, сред обширни поляни, е разположена беседка с камина, чешма и тоалетна. Мястото е подходящо и за създаване на палатков лагер.

Трасето е сравнително лесно за изминаване, полегато, без стръмни изкачвания и опасни участъци. Това го прави подходящо за туризъм от ранна пролет до късна есен, както и за преодоляване от групи с малки деца или възрастни хора. Трябва да знаете, че поради граничността на региона се налага да носите със себе си лични документи, а известно време преди да предприемете прехода, трябва да се обадите в Туристическия информационен център в Рудозем, за да предупредят Гранична полиция за начинанието ви.

  • Екопътека
Рудозем - Забележителност Екопътека Село Мочуре - Снимка 1 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Мочуре - Снимка 2 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Мочуре - Снимка 3 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Мочуре - Снимка 4 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Мочуре - Снимка 5