3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Село Пловдивци

Price comment  Цена:
адрес:
Рудозем
имейл:
info@rudozem.info
телефон:
00359899911209

Екопътека „Село Пловдивци” е дълга 7 километра, а маршрутът й започва в непосредствено под едноименното село, в местността Домузола, на 10 километра от общинския център град Рудозем. Пътят до отправната точка е асфалтов, достъпен за пеши туристи и автомобили с всякаква проходимост.

Най-високата точка на прехода е връх Бабина чука, разположен на 1414 метра надморска височина. Оттук трасето продължава към крайната цел на екопътеката – язовир „Пловдивци”. Маршрутът се движи близо до българо-гръцката граница, така че туристите (особено по-младите) приемат като някаква екзотична атракция разположените наблизо останки от военни обекти – кльон (телено заграждение) и обезопасено бивше минно поле.

Истинската причина обаче екопътека „Село Пловдивци” да е притегателен център за много туристи е невероятната природа на Централните Родопи. Красиви, могъщи гори се редуват с широки поляни, от които се откриват панорамни гледки към морето от планински ридове. Цялата околност е покрита с прекрасни горски цветя, дъхави билки, вкусни диви плодове и гъби. Над главите на туристите се вие скалният орел, а из горските дебри се спотайват елени, сърни, вълци, мечки, глигани...

Екопътеката е доста лесна за обхождане. Макар теренът да е разнообразен, няма много стръмни или опасни участъци, трасето е ясноразличимо и добре обозначено. На доста места по маршрута са изградени комфортни места за отдих сред природата – камина с барбекю и тоалетна до граничния кльон на около 3 километра след изходната точка, дървени маси и пейки в близост до връх Бабина чука (приблизително на средата на прехода) и на финала му, на брега на язовир „Пловдивци”.

Поради граничния характер на района е нужно планинарите да носят със себе си личните си документи и предварително да се обадят в Туристическия информационен център в Рудозем, за да могат оттам да предупредят Гранична полиция за наличието на туристическа група в граничната зона. Няма никакви други ограничения и специални изисквания, но е добре да се съобразите с процедурата, защото е възможно преходът ви да бъде провален от някой прекалено педантичен служител на реда.

  • Екопътека
Рудозем - Забележителност Екопътека Село Пловдивци - Снимка 1 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Пловдивци - Снимка 2 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Пловдивци - Снимка 3 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Пловдивци - Снимка 4