3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Село Равнината

Price comment  Цена:
адрес:
Рудозем
имейл:
info@rudozem.info
телефон:
00359899911209

Екопътека „Село Равнината” е дълга малко повече от 5 километра. Изходният пункт се намира по пътя от Рудозем за едноименното село, на около 7 километра от града. Тъй като до отправната точка се достига по асфалтов път, тя е леснодостъпна както и за пешеходни туристи, така и за такива с всякакъв вид превозни средства.

В самото начало на маршрута е изграден паркинг, устроен е кът за отдих с беседка, камина, тоалетна и чешма. Други места за почивка по протежение на екопътеката са разположени в района на връх Света Богородица и в края на село Равнината, през което минава маршрута. Там са поставени дървени пейки и маси, а на самия финал на прехода, в подножието на връх Свети Тодор, има още една уютна беседка.

Както много места в магичните Родопи, и трасето на екопътека „Село Равнината” е наситено с много историзъм, богата флора, фауна и се радва на зашеметяващо разположение. От върховете Света Богородица и Свети Тодор се разкриват красиви панорамни гледки към южната част на Средните Родопи. При хубаво време (каквото е препоръчително да изберете, ако поемате по маршрута) се виждат телевизионната кула на връх Снежанка, обсерваторията на Рожен и ширналите се сякаш до безкрай планински ридове, разделени от дълбоки речни долини.

И на двата върха са открити останки от средновековни християнски храмове. Те най-вероятно са разрушени при завладяването на България от Османската империя. Друга любопитна спирка по трасето на екопътеката е ферма за щрауси, която туристите могат да разгледат, и откъдето имат възможност да си закупят яйца на екзотичните птици.

По протежението на маршрута няма стръмни изкачвания и опасни места. Това прави екопътеката подходяща както за не особено добре подготвени туристи, така и за групи с деца и възрастни планинари. Понякога за изходна точка на трасето се използва края на село Равнината, откъдето пътеката минава. Така преходът се скъсява още повече.

  • Екопътека
Рудозем - Забележителност Екопътека Село Равнината - Снимка 1 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Равнината - Снимка 2 Рудозем - Забележителност Екопътека Село Равнината - Снимка 3