3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Циганско градище - Съд...

Price comment  Цена:
адрес:
Рудозем
имейл:
info@rudozem.info
телефон:
00359899911209

Да се стигне до екопътеката „Циганско градище - Съдилището” само по себе си е цяло приключение. До изходната точка можете да се доберете като тръгнете (с автомобил или подходящ превоз, който ще ви бъде осигурен, ако се обадите в Туристическия информационен център в Рудозем) по асфалтовия път от общинския център през селата Елховец, Пловдивци, Коритата за село Мочур. След него е нужно да изминете още пет километра по живописен черен път, който минава през красива гора.

Общото разстояние от Рудозем до началото на екопътеката е около 23 километра. В началото на екопътеката са изградени паркинг, барбекю, чешма и тоалетна. Маршрутът започва, плавно набирайки височина към граничното било, след което продължава успоредно българо-гръцката граница. Този участък от трасето представлява близо 2/3 от цялата му дължина.

Екопътеката се изкачва на граничното било при връх Циганско градище (Ченгене Хисар), на който се намират останките от древно тракийско светилище. На мястото в момента е изграден навес. После маршрутът продължава към връх Малкото Ченгене (където е спретнат кът за отдих с беседка) и местността Брахимовото.

В Брахимовото също е построена беседка и паркинг. След преход по лек маршрут достигаме до местността Съдилището, където са разположени поредните дървени маси и пейки по протежение на екопътеката, позволяващи на туристите да си починат и да се насладят на атмосферата. Оттук се откриват зашеметяващи гледки, особено към гръцката част на Родопите. При ясно време с просто око можете да видите разположеното в близост до границата село Димарио и да проследите цялото живописно дефиле, по което се спуска пътят от Рудозем до беломорския град Ксанти.

След като се насладите на панорамната гледка, е нужно да се върнете по същия маршрут до Брахимовото, откъдето можете да свърнете по хубав горски път до местност, в която е изграден заслон с чешма, паркинг и тоалетна. При спускането към изходната точка на екопътеката ще попаднете на нов кът за отдих, намиращ се приблизително по средата на трасето.

В много отношения природата около екопътека „Циганско градище – Съдилището” е уникална, тъй като до съвсем скоро районът е бил зад граничните телени заграждения, което го е превърнало в своеобразен резерват с напълно запазена флора и фауна. Именно близостта с южната ни съседка предполага да носите лични документи със себе си и да се обадите в Туристическия информационен център в Рудозем преди да предприемете преход по екопътеката. Това е нужно, за да бъдат предупредени граничните власти за присъствието ви в граничния район.

  • Екопътека
Рудозем - Забележителност Екопътека Циганско градище - Съдилището - Снимка 1 Рудозем - Забележителност Екопътека Циганско градище - Съдилището - Снимка 2 Рудозем - Забележителност Екопътека Циганско градище - Съдилището - Снимка 3 Рудозем - Забележителност Екопътека Циганско градище - Съдилището - Снимка 4 Рудозем - Забележителност Екопътека Циганско градище - Съдилището - Снимка 5 Рудозем - Забележителност Екопътека Циганско градище - Съдилището - Снимка 6