3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Козник

Price comment  Цена:
адрес:
Рудозем, 15, бул. България
имейл:
obrud@abv.bg
телефон:
0035930653222

Обещания за несметни богатства и днес действат като магнит за иманярите. Едно от местата в България, обвито в предания за злато за цял живот, е местността Кичика, край Рудозем. Сред красивата и необятна красота на Родопите все още има следи от някогашната крепост Козник. Според местното население там е живял Ерим папа – знатен трак, оставил след себе си невиждано имане. Според преданието, когато турците превзели твърдината, животът на Ерим папа бил пожален. Войниците го пуснали на свобода и му позволили да вземе със себе си само това, което могат да носят 15 магарета. Останалото злато било оставено в крепостта, заедно с прословутата златна колесница, с която Ерим папа се разхождал из местността.

Ламтежът за злато обаче коства много на историческата забележителност – не са малко случаите златолюбци да копаят и гърмят по съмнителните форми.

Съществува предание и за превземането на крепостта, то не е по-малко любопитно от това за богатствата на Ерим папа. В стремежа си да превземат крепостта, нашествениците разбрали, че единственият начин да преодолеят стените й е да открият от къде населението черпи прясна вода. Няколко местни жители били заловени и заплашени със смърт, но се оказало, че само малцина знаят тайното място. Турците се изхитрили и дали на едно магаре сол. Така то ги отвело до дълбоко заровените глинени тръби, по която течала вода към Козник.

По време на турското робство крепостта е наричана още „Кечи кая”, в превод – кози камък, козя скала. Заради името си учените я идентифицират със средновековната крепост, спомената на гръцки като Косникос от Йоан Кантакузин. В средата на 14 век тя е била една от деветте родопски крепости, предадени на българския цар Иван Александър заради обещаната българска помощ във войната срещу византийския император.

Подобно на Асенова крепост, крепостите Цепина, Подвис, Аетос и Беаднос, Козник е била част от крепостна система за отбрана на Родопите. Към момента от нея можем да видим 50-метров зид с дебелина до 2 метра и височина 2 метра. Сред находките има много парчета керамика, както и древно римско светилище.

В наши дни край крепостта минава екопътеката "Кечи Кая - Козник". Началото й е на 5 км от Рудозем и на 2 км от с. Рибница. Можете да стигнете до началото на маршрута по асфалтиран път, след който следват два километра черен път. Там са обособени паркинг, барбекю, чешка и тоалетна. За 40 минути пеш ще стигнете до крепостта без проблем.

  • Крепости
Рудозем - Забележителност Крепост Козник - Снимка 1 Рудозем - Забележителност Крепост Козник - Снимка 2 Рудозем - Забележителност Крепост Козник - Снимка 3