3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Катедрален храм Св. Троица - Русе

Price comment  Цена:
адрес:
Русе, 9, пл. Св. Троица
имейл:
tic@tic.rousse.bg
телефон:
+35982822963

На малък площад, превърнат в наши дни в общински паркинг, почти долепена до сградата на Русенската опера, стена до стена се издига централната градска църква – катедралата “Света Троица”.

Това е най-старата църква в Русе. Построена е през 1632 година и заради времето, по което е градена – турското робство, съвсем обяснимо – всъщност тя е вкопана в земята. Представлява трикорабна псевдобазилика.

В преддверието на храма се намират гробовете на четирима Доростоло-Червенски архиереи – Григорий, Василий, Михаил и Софроний. От ляво и от дясно на стълбището на катедралата има два интересни надписа. Първият е надгробният камък на отец Данаил, който бил дългогодишен учител в килийното училище при метоха на църквата. Той починал през 1737 година в Русе и бил погребан в църковния двор, но признателните му ученици вградили надгробния му камък в църковния зид през 1764 година. От дясно на стълбището, което води надолу – към вътрешността на храма, се намира другият надпис. Той също е издълбан върху гранитна плоча и съобщава за извършено преустройство в църквата през 1764 година. Русенският катедрален храм “Света Троица” отбелязва задължително присъствие в поклонническите маршрути в региона, тъй като тук се пазят частици от мощите на Свети Теодор Тирон, Свети Панталеймон, Свети Евстатия, Свети Терентий, Свети Григорий – епископ Сръбски, Свети Яков Персиец.

Най-високата част от храма е камбанарията, която се издига на 19 метра. Тя е с шестоъгълна форма и е иззидана от дялани камъни, взети от разрушената крепостна стена на Русчук. Камбаните са общо пет. Някога, около “Света Троица” се е намирало старото християнско гробище на града. От него са запазени няколко надгробни паметника, един от които е вграден в тротоара до камбанарията. Непосредствено до стените й, могат да се видят два паметника, свързани с Кримската война.

Зад стените на катедралния русенски храм ще откриете красиво изографисани икони, сред които и чудотворната икона на Света Богородица Умиление, създадена в края на 17-ти век, позлатени дърворезби и богата църковна утвар. От 1983 година катедрален храм “Света Троица” в град Русе е обявен за Паметник на културата от национално значение.

Русе - Забележителност Катедрален храм Св. Троица - Русе - Снимка 1