3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Сексагинта Приста

Price comment  Цена:
адрес:
Русе
имейл:
ruse.tic@gmail.com
телефон:
0035982824704

В съвременната северозападна част на град Русе, на възвишение до брега на река Дунав, можете да видите Сексагинта Приста. "Пристанището на шейсетте кораба", преведено от латински език, е запазило духа на византийската укрепителна система. Името на крепостта и града, който някога е бил под съвременен Русе, е дадено по случай празник. Действията се развиват в края на I в. Император Домициан води прословутите Дакийски войни. При устието на р. Русенски Лом е прехвърлен римски легион, състоящ се приблизително от 6000 човека. Точно 60 кораба от типа "пристис" са били необходими за тази акция. В чест на победата над даките кастелът получава новото си име.

За първи път за Сексагинта Приста споменава античният географ Клавдий Птоломей, данни за него има и в пътеводителя на император Антоний Пий ,а първите задълбочени проучвания на крепостта правят братята Карел и Херман Шкорпил.

Подобно на съдбата на крепостите по десния бряг на Долния Дунав, Сексагинта Приста е разрушена от аварите и славяните през VI-VII век. През IX-X век обаче върху руините й възниква средновековното селище Русе.

В наши дни Русе приветливо и обгрижващо приема всеки един, полюбопитствал що е то Сексагинта Приста. Можете да видите сградата на военния щаб – Принципията, както и Храма на Аполон. Освен това след проект за възстановяване и социализация в крепостта е издигната наблюдателна кула. Тя е триетажна и представлява реплика на фар от римския лимес. На разположение на туристите е и стая, в която можете да се потопите в бита на римския войник. Макет на антично грънчарско колело е сред най-привлекателните възможности за всеки, който иска да научи как едно време се е обработвала глината. Не по-малко впечатляващ е макетът на римски кораб "пристис". За него е създаден специален павилион. От общината са се погрижили и за хората с увреждания, изградена е рампа, на разположение са и зони за наблюдение на историческата забележителност.

Любопитен факт в историята на Сексагинта Приста е, че в този район местното население е било заможно. Свидетелства за това са открити при разкопки органични материи. При анализ е установено, че са на домашни животни. Ако не знаете, едно време месото от домашни свине е било деликатес. Сред кулинарните специалитети от едно време е и рибената чорба без картофи и домати. Но с много леща – изключително любимо лакомство тогава!

  • Крепости
Русе - Забележителност Крепост Сексагинта Приста - Снимка 1 Русе - Забележителност Крепост Сексагинта Приста - Снимка 2 Русе - Забележителност Крепост Сексагинта Приста - Снимка 3 Русе - Забележителност Крепост Сексагинта Приста - Снимка 4 Русе - Забележителност Крепост Сексагинта Приста - Снимка 5