3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Кюнт Капу

Price comment  Цена:
адрес:
Русе, 6, пл. Свобода
имейл:
vr@ruse-bg.eu
телефон:

Славна е историята на град Русе. След завладяването на българските земи от турците, той бива преименуван на Русчук и се превръща в крепост, част от укрепителния четириъгълник Русе-Шумен-Варна-Силистра. Постепенно градът се издига до един от най-големите османски градове по поречието на р. Дунав, а през XIX в. е избран за административен център на Дунавския вилает. След Освобождението Русе е най-големият град на територията на Княжество България и само един глас разлика със София го разделя от съдбата да стане столица на новообразувалата се държава.

В пределите на този уникален български град се намира Кюнт Капу. Според клаузите на Берлинския мирен договор (1878 г.) всички крепости в Княжество България са били разрушени. Така от Русчушката крепост днес единствено свидетелство за някогашното й съществуване е Кюнт Капу – една от портите, от общо петте, от крепостната стена на стария Русе и обкованата й с желязо врата. Буквалният превод на името е „вратата с тръбата”. Покрай построената в края на XVIII в. порта е минавал тръбопровод – кюнт, който е бил част от водоснабдителната система на града. Този водопровод е захранвал чешмата в двора на Свети-Георгиевското училище (в наши дни училище „Ангел Кънчев“).

През 2009 година Кюнт Капу бе реставрирана и консервирана. Напълно възстановена е покривната конструкция, монтирана е каменна зидария и е направена нова дървена покривна конструкция.

В „Малката Виена”, както още е наричан град Русе, можете да видите и много други забележителности. На разположение са много музеи, къщи-музеи и архитектурни паметници. Ще ви подскажем някои от тях: Регионален исторически музей, Римска крепост „Сексагинта Приста”, Национален музей на транспорта, Пантеон на възрожденците, Паметник на Свободата, Драматичен театър „Сава Огнянов”, Природен парк „Русенски Лом”, Лесопарк Липник, пещера Орлова чука и много-много други.

Не на последно място по значимост, ще отбележим, че тук са родени Тонка Обретенова (Баба Тонка), Никола Обретенов, Веселин Топалов (световен шампион по шахмат), Елиас Канети (писател, нобелов лауреат) и още много други забележителни личности.

Русе - Забележителност Кюнт Капу - Снимка 1 Русе - Забележителност Кюнт Капу - Снимка 2 Русе - Забележителност Кюнт Капу - Снимка 3