3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Вековният бряст край сел...

Price comment  Цена:
адрес:
Русе
имейл:
info@lomea.org
телефон:
0035982872397

„Вековният бряст край село Нисово” е опознавателен маршрут, създаден от дирекцията на Природен парк „Русенски Лом”, за да предостави на туристите възможност да се запознаят с впечатляващите природни забележителности, животинския и растителен свят по северния бряг на река Бели Лом. Дължината на трасето е 6 километра. Започва в източния край на село Нисово (община Иваново, област Русе), където пресича река Бели Лом и тръгва надясно по черен път, насочващ се срещу течението на реката.

След известно време маршрутът се отклонява от пътя (оказано е с маркировка) вляво и се насочва към християнско гробище от XII век, след което се изкачва на ръба на скалите, струпани по протежение на речното корито. Оттук се открива страхотна панорамна гледка към поречието на Бели Лом. По пътека, следваща скалния ръб, постепенно се слиза от венеца и се минава покрай рибарниците на селото. Следва нова пътека, която ни извежда на друга скална площадка, откъдето на изток се разкриват останките на късносредновековното селище Галица, в чийто некропол са правени редица археологически проучвания.

Пътеката продължава в североизточна посока по протежение на реката и извежда до вековен бряст, край който е изграден хубав кът за отдих. Забележителното дърво край Нисово беше сред финалистите на конкурса „Европейско дърво на годината” през 2012 година. След като си починете за кратко, можете да продължите още около двеста метра, където, в дере до скалите, надвесени над реката, се намират останките на стара каменна воденица. Връщането до село Нисово става по панорамна пътека, следваща сръба на скалния венец. През по-голямата част от трасето се открива великолепна гледка към поречието на река Бели Лом, гората в местността Батаклията и селските рибарници, покрай които се минава в обратната посока.

През топлите месеци на годината привечер от моста, пресичащ реката, туристите могат да станат свидетели на твърде любопитна гледка - десетки прилепи, стрелкащи се в различни посоки, за да ловуват насекоми. Маршрутът „Вековният бряст край Нисово” е доста лек и е подходящ както за начинаещи туристи, така и за групи с малки деца и възрастни планинари. Той е подходящ за природолюбители, които са по-склонни да търсят хармонията и красотата, отколкото екстремните преживявания в сурова и негостоприемна среда. Защото долината на Бели Лом е точно обратното – пленителна, деликатна и очарователна.

  • Маршрути
Русе - Забележителност Маршрут Вековният бряст край село Нисово - Снимка 1 Русе - Забележителност Маршрут Вековният бряст край село Нисово - Снимка 2 Русе - Забележителност Маршрут Вековният бряст край село Нисово - Снимка 3 Русе - Забележителност Маршрут Вековният бряст край село Нисово - Снимка 4 Русе - Забележителност Маршрут Вековният бряст край село Нисово - Снимка 5